Contextul generat de pandemia care pare să guverne de câteva luni viețile tuturor ar trebui să constituie o lecție valoroasă pentru viitor. Sub scuza imposibilității de a fi anticipat amenințarea globală la adresa sănătății, decidenții încearcă să se debaraseze de responsabilitate și să o arunce în sarcina autorităților locale.
În Maramureș, autoritățile au înțeles necesitatea gestionării pandemiei la nivel local, prin stabilirea de măsuri ferme, înainte ca acestea să ajungă să fie impuse prin ordonanțe militare. Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a arătat că instituirea unui cadru legal privind gestionarea situațiilor de risc epidemiologic este nu doar necesară, ci și imperativă.
„Guvernanții noștri nu par să fi înțeles prea multe din trecutul care, nu a făcut altceva decât să releve amenințarea pandemiilor ce au lovit ciclic omenirea. Chiar dacă îi credem pe cuvânt că au fost luați prin surprindere de această situație, este inadmisibil să nu avem, până la acest moment, o lege clară și specifică, votată în Parlament, care să indice punctual măsurile ce impun, în funcție de gravitatea situației. Cetățenii României nu trebuie să mai fie cobaii unui experiment social, iar asupra sănătății lor nu trebuie să mai planeze niciun semn de întrebare. Am spus în nenumărate rânduri că sănătatea este cel mai de preț dar al omului, motiv pentru care ar trebui să se regăsească în topul preocupărilor celor care conduc țara” , a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.