Validarea alegerii primarului si a presedintelui consiliului judetean trebuie sa se faca in termen de 20 zile de la data desfasurarii alegerilor, iar consiliile locale si judetene au ca termen de constituire 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor, dupa cum a stabilit guvernul, printr-o ordonanta de urgenta adoptata azi, 28 mai. Conform actului normativ, rezultatul validarii sau invalidarii alegerii presedintelui consiliului judetean se aduce la cunostinta publica.
Hotararea de validare sau invalidare a presedintelui consiliului judetean poate fi atacata de cei interesati la instanta ierarhic superioara in termen de 2 zile de la aducerea la cunostinta publica. Instanta superioara se pronunta in termen de 2 zile de la sesizare, hotararea fiind definitiva si irevocabila.
In termen de 2 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de validare, presedintele consiliului judetean care a fost validat trebuie sa depuna juramantul in fata presedintelui tribunalului si a prefectului. Presedintele consiliului judetean care refuza sa depuna juramantul este considerat demisionat de drept.
Potrivit aceluiasi act, constituirea consiliilor judetene se face in termen de 3 zile de la data depunerii juramantului de catre presedintele consiliului judetean. Convocarea consilierilor declarati alesi pentru sedinta de constituire se face de catre presedintele consiliului judetean. La sedinta de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul sau.
Secretarul de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Victor Paul Dobre, a precizat ca „modificarile erau necesare intrucat presedintele CJ se alege intr-un singur tur de scrutin, uninominal. Totodata, se coreleaza situatia post alegeri, cand urmeaza validarea si constituirea consiliilor locale si judetene, validare primarilor si a presedintilor CJ”.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult