Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea bugetului de stat pe 2022, la scurt timp după ce judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea USR.
De asemenea, șeful statului a promulgat Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.
Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%, PIB de 1.317,3 miliarde lei.
De asemenea, deficitul bugetar cash se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, respectiv 5,84% din PIB, a declarat, în urmă cu câteva zile ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Ministrul Finanţelor a subliniat că veniturile la bugetul general consolidat în termeni cash sunt de 33,4% din PIB, faţă de anul 2021 când au fost programate venituri de 32,6% din PIB, iar cheltuielile sunt de 39,2% din PIB, comparativ cu 39,7% din PIB în 2021.
Bugetul pe anul următor aduce creșteri de pensii, alocații și, pe alocuri, de salarii. Însă nu va curge lapte și miere, a mai avertizat ministrul Finanțelor.
Asta pentru că, deși toate majorările sunt aprobate și se vor aplica de la 1 ianuarie, Guvernul știe încă de pe acum că nu va avea bani pentru toate cheltuielile, așa că pentru a le acoperi va trebui să se împrumute.