Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu deplânge moartea lui Mihai Șora. Ea a scris sâmbătă pe pagina sa de Facebook, că acesta ”ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi”.
”Mihai Șora ne-a spus să fim buni”
”Mihai Șora nu mai este printre noi. Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi, a scris Maia Sandu pe pagina sa de socializare.
Alăturat, președintele Republicii Moldova a postat și un citat celebru al filozofului și eseistului român, care ”nu mai este printre noi”.
„Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni.” (Mihai Șora, 31 decembrie 2021)”.
Cine a fost Mihai Șora
Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916 la Ianova, Remetea Mare, Timiș, în perioada Imperiului Austro-Ungar. El a fost un filosof și eseist, membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie.
El a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.
A făcut parte și parte din promoţia moraliştilor de renume și a fost unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social. Mai mult a fost, după Revoluției și ministru al Educației. În 2016 a primit Ordinul „Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
Mihai Șora a fost activ în viața civică. A stat alături de copii la orele de caligrafie, s-a implicat în strângerea de fonduri pentru construirea unui spital de pediatrie, și a participat la protestele organizate în 2018 în Piața Victoriei.