In afara de Mihai Pop Cerneanu, au mai fost propusi spre avizare Gheorghe Diaconu – judecator la Curtea de Apel Pitesti, Nicoleta Camelia Grigorescu – judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Liviu Herghelegiu – judecator de la Curtea de Apel Galati si Floarea Grosu – fost presedinte al Curtii de Apel Targu Mures.
Era de asteptat ca presedintele Tribunalului Maramures sa candideze cu sanse in comisie. Magistratul este nascut in 24 octombrie 1956 in localitatea Cetatele, judetul Maramures. Este absolvent al Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Drept, ca sef de promotie (media 10) – in 1980, pentru ca apoi sa urmeze un curs postuniversitar de drept penal in aceeasi institutie de invatamant.
Acuze pe internet la adresa numirii lui Mihai Pop Cerneanu
Din 1 martie 2002 este presedinte al Tribunalului Maramures, dupa ce din 1999 a fost vicepresedinte al aceleiasi instante. A mai activat la Camera de Conturi, precum si la Procuratura din Viseu de Sus – ca procuror sef, dar si la cea din Baia Mare.
Acuzele la adresa magistratului maramuresean au venit prompt, de pe un blog – judeinromanica. Autorul, care sustine ca este judecator, a aratat ca ”Mihai Pop Cerneanu, de la Tribunalul Maramures, e fost procuror. E sef din nastere. A candidat pentru CSM si in toamna lui 2004, si in in 2006, dar a picat de fiecare data. A pornit represalii contra celor care nu l-au votat. E penalist. Si seful Tribunalului Maramures, la al doilea mandat acum, din mai 2006”.
Remes si Seres, printre „clientii” magistratului maramuresean
Pentru ca Cerneanu si ceilalti patru colegi sa obtina mandatul de trei ani in comisia speciala care va judeca daca probele impotriva membrilor guvernului sunt suficiente e nevoie ca presedintele Traian Basescu sa semneze decretul de numire a acestora.
In aceste conditii presedintele Tribunalului Maramures si restul membrilor vor prelua sesizarile trimise pana acum de procurori pe numele unor fosti sau actuali demnitari, urmand sa faca rapoarte pentru Tudor Chiuariu – ministrul justitiei, Paul Pacuraru – ministrul muncii, Decebal Traian Remes – fostul ministru al agriculturii, Ioan Codrut Seres – fost ministru al economiei, Zsolt Nagy – ex-ministrul telecomunicatiilor, pentru fostul premier Adrian Nastase si fostii membrii ai guvernului Miron Mitrea si Victor Babiuc.
Rolul comisiei speciale de la Cotroceni
Comisia speciala va avea un presedinte, ales de membri in prima sedinta dupa constituire, si care va prezida sedintele.
Regulamentul de functionare al comisiei stabileste ca, in timpul mandatului, judecatorii numiti in Comisie isi pastreaza calitatea de judecator, indemnizatia de incadrare lunara si celelalte drepturi banesti prevazute de lege. In functie de volumul de activitate de la instante, colegiile de conducere pot dispune degrevarea partiala de celelalte activitati a judecatorilor numiti in Comisie.
Comisia analizeaza sesizarile cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, in conditiile legii.
Dupa parcurgerea probelor administrate, a declaratiilor membrului guvernului fata de care se solicita urmarirea penala si a inscrisurilor depuse de acesta, membrii intocmesc un raport prin care propune presedintelui Romaniei urmarirea penala sau clasarea sesizarii.
Raportul cuprinde opinia majoritara a membrilor Comisiei, iar opiniile separate se vor consemna distinct in cuprinsul acestuia.
Sursa: Meda Muntean