Guvernul a aprobat 23 dintre amendamentele propuse de catre partidele parlamentare la proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Majoritatea amendamentelor nu vizeaza aspecte de fond.
Printre modificarile adoptate se prevede ca presedintii consiliilor judetene sa fie alesi prin vot uninominal majoritar din primul tur de scrutin. Pana acum sefii administratiei publice judetene erau alesi dintre consilierii ajunsi in for.
De asemenea, pentru a usura accesul la sectiile de votare a cat mai multor cetateni care locuiesc in zone izolate, s-a stabilit ca sectiile de votare se pot organiza si in sate sau grupe de sate cu populatie de pana la 1.000 de locuitori situate la distanta mai mare de 3 km fata de sediul sectiei de votare din resedinta comunei.
La propunerea reprezentantilor minoritatilor nationale, guvernul a acceptat si un amendament referitor la gradul de reprezentare al unei organizatii legal constituite a minoritatii pentru a putea depune liste de candidati.
Astfel, aceste organizatii pot depune candidaturi daca prezinta o lista de membri cuprinzand cel putin 15% din numarul total al cetatenilor care la ultimul recensamant s-au declarat ca apartinand minoritatii respective.
Parlamentarii PD si PLD nu au participat la sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.
Presedintii celor doua formatiuni politice, Emil Boc si Theodor Stolojan au anuntat, la finalul intalnirii avute, luni dimineata la sediul PLD, ca sustin varianta de vot uninominal propusa de presedintele Traian Basescu, informeaza Rompres.
Cei doi au subliniat ca nu vor initia o motiune de cenzura privind votul uninominal in termenul constitutional de trei zile, dupa angajarea raspunderii Guvernului.
Pana joi partidele pot depune o motiune de cenzura la proiectul de lege, insa nicio formatiune politica nu si-a exprimat o asemenea intentie. Prin urmare, proiectul – propus de Asociatia Pro Democratia si sustinut de guvern – se considera adoptat, informeaza Rompres.
Proiectul prevede scaderea numarului de parlamentari, propunandu-se o norma de 170.000 de alegatori pentru un senator si 79.000 pentru un deputat. Noul sistem de vot ar urma sa se aplice incepand cu urmatoarele alegeri pentru Parlamentul Romaniei, iar electoratul va vota cu cartea de alegator pentru a se evita o eventuala fraudare prin vot multiplu.
Votul uninominal va fi si subiectul referendumului care va avea loc in ziua alegerilor europarlamentare si la care romanii sunt invitati sa raspzunda cu ”da” sau ”nu” la intrebarea: ”Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?”.
Sursa: Ioana Osan