La Baia Mare se desfășoară Consiliul Național ASCOR, la care participă președinții tuturor filialelor din țară ale acestei organizații.
Întrunirea are loc în perioada 3-5 noiembrie 2023. Timp de trei zile, tinerii participă la mai multe sesiuni de lucru, dar și-au rezervat timp și pentru rugăciune și recreere.
Evenimentul a început vineri, la Catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare, cu o slujbă de mulțumire (Te Deum) oficiată de Părintele Arhiereu Vicar Timotei Sătmăreanul, în prezența Părintelui Episcop Iustin.
În continuare, la începutul întrunirii, Preasfințitul Părinte Iustin i-a felicitat pe tineri și a vorbit despre activitatea ASCOR Baia Mare și despre Întâlnirile Tineretului Ortodox, care au început cu o inițiativă a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului din 2014.
Președinții filialelor ASCOR au primit din partea gazdelor, ASCOR Baia Mare, o plachetă aniversară cu prilejul împlinirii a trei decenii de activitate ASCOR.
Episcopul Maramureșului și Sătmarului l-a distins pe Părintele Mihai Pavel, inspector la Sectorul Teologic-Educațional al Administrației Patriarhale, cu Crucea „Nicolae Gherman”. Ierarhul a mai conferit Ordinul „Nicolae Gherman” lui Mihai Paraschiv, inspector în cadrul aceluiași sector.
Preasfinția Sa a oferit Medalia „Justinian Arhiepiscopul” organizației ASCOR Baia Mare.
Întâlnirile tinerilor ortodocși și activitatea ASCOR arată că „valorile creștine ale poporului român sunt esența, sunt pilonul nostru identitar”, a declarat Episcopul Iustin pentru Trinitas TV, iar tinerii sunt hotărâți să și le însușească.
„Tinerețea este o stare în care alegem să investim. Este o stare a bucuriei veșnice în prezența lui Dumnezeu. ASCOR reprezintă pentru Biserică un semn, o evidență a preocupării ei pentru tineri”, a declarat și Părintele Mihai Pavel.
„Sigur, la treizeci și ceva de ani de activitate, este firesc să ne adresăm o serie de întrebări: care este identitatea asociației / mișcării, care este mărturia pe care o dă această entitate în societatea românească, în biserica noastră, care este orizonul ei, cum ne putem rearticula și exprima în mod relevant identitatea, în așa fel încât tinerețea, ca stare, să persiste?”