PE a adoptat, astazi, 19 ianuarie, o rezolutie pentru luarea de masuri pentru injumatatirea risipei de alimente pana in 2025, avand in vedere ca anual, in gospodarii, supermarketuri, restaurante si de-a lungul retelelor de la producator la consumator in UE sunt irosite pana la 50 la suta din alimentele sanatoase. Parlamentul a cerut, intr-o rezolutie adoptata azi, luarea unor masuri urgente pentru a injumatati pana in 2025 risipa de alimente si a permite accesul la hrana pentru cetatenii europeni cu mijloace modeste.
„Anual, in gospodariile, supermarketurile, restaurantele si de-a lungul retelelor alimentare de la producator la consumator in UE sunt irosite pana la 50% din alimentele consumabile si sanatoase, in vreme ce 79 de milioane de cetateni europeni traiesc sub limita saraciei, iar 16 milioane isi primesc mancarea de la asociatii caritabile”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Deoarece alimentele sunt irosite in toate stadiile – de catre producatori, procesatori, distribuitori si consumatori, deputatii europeni cer o strategie coordonata, care sa combine masuri la nivel european si national, pentru a imbunatati eficienta lanturilor de furnizare si consum a alimentelor, pentru fiecare sector si a aborda de urgenta problema risipei de alimente.
Un studiu al CE avertizeaza ca daca nu se actioneaza acum, risipa de alimente va creste cu 40 la suta pana in 2020. Risipa de alimente in UE in momentul de fata este de 89 de milioane de kilograme pe an, adica 179 de kilograme pe cap de locuitor, iar previziunile pentru 2020, daca nu se vor lua masuri imediate, arata risipa va ajunge la 128 milioane de tone anual. Responsabilitate pentru risipa de alimente apartine in primul rand gospodariilor (42 la suta) si producatorilor (39 la suta).
„Risipa de alimente a devenit un fenomen foarte raspandit in UE, dar nu a beneficiat de atentia cuvenita pana acum. Acest raport reprezinta un pas calitativ inainte, mingea aflandu-se acum in curtea Comisiei. Nu asteptam decat o strategie convingatoare care va obliga cele 27 de state membre sa abordeze in mod sistematic aceasta problema”, a declarat raportorul Salvatore Caronna (S&D, IT) inaintea votului.
Initiatorii au aratat ca pentru a reduce drastic pana in 2025 risipa de alimente, trebuie sa fie lansate campanii de sensibilizare atat la nivel european, cat si national, pentru a informa publicul cum sa evite irosirea alimentelor.
Statele Membre vor trebui sa introduca cursuri in unitatile de invatamant, care sa explice cum trebuie pastrate, gatite si aruncate la gunoi alimentele si, de asemenea, sa faca schimb de experienta in acest sens. De asemenea, pentru a promova ideea aplicarii principiului durabilitatii in domeniul resurselor de hrana, deputatii europeni au cerut ca anul 2014 sa fie desemnat „An european impotriva risipei alimentelor”.
Pentru evitarea situatiilor in care cei care vand alimentele ajung sa ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescand astfel probabilitatea ca alimentele sa ajunga la gunoi, ar putea fi introdusa dubla etichetare, cu mentionarea pe ambalaj a datei pana la care alimentul poate fi vandut (data limita de vanzare) si a datei pana la care poate fi consumat (data limita de consum), potrivit rezolutiei.
In plus, aceasta cere Comisiei Europene si Statelor Membre sa se asigure in primul rand ca, in randul consumatorilor, exista intelegerea a ceea ce inseamna etichetarea folosita in acest moment in Uniunea Europeana, cum ar fi cea referitoare la calitate „recomandat inainte de data…” si cea referitoare la siguranta alimentara „utilizati inainte de data…”.
Pentru a da posibilitatea consumatorilor sa cumpere doar cantitatile de hrana de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie sa acopere o gama variata de dimensiuni si sa fie astfel concepute incat sa pastreze cat mai bine alimentele iar alimentele aproape de data expirarii si produsele alimentele deteriorate trebuie vandute cu pret redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiasi, sustin deputatii europeni.
Initiatorii rezolutiei au mai prevazut ca regulile de licitatie publica pentru servicii de catering trebuie aduse la zi astfel incat sa includa conditia ca, ori de cate ori este posibil, contractele sa fie oferite firmelor care folosesc produse locale si doneaza sau redistribuie, gratuit, mancarea ramasa catre cei nevoiasi sau catre bancile de alimente, in loc sa o arunce pur si simplu.
„Masurile de sprijin la nivel european, cum ar fi distribuirea de alimente populatiei defavorizate, sau programele care incurajeaza consumul de fructe si lapte in scoli, trebuie sa fie adaptate astfel incat sa asigure evitarea risipei”, mai precizeaza rezolutia. Deputatii europeni au apreciat initiativele existente in unele state membre, de a recupera alimentele nevandute si de a le oferi celor nevoiasi si au invitat distribuitorii sa ia parte la astfel de programe.
Sursa: Mediafax