Comisia Europeana creste presiunea pentru reducerea influentei Statelor Unite asupra arhitecturii internetului, un semnal al tensiunilor aparute in urma scandalului de spionaj declansat de dezvaluirile lui Edward Snowden. Executivul comunitar a evitat insa, intr-un document publicat miercuri 12 februarie, sa ceara un control mai strict al guvernelor, varianta sustinuta de tari precum China si Rusia.
In schimb, Comisia a cerut transparenta si o influenta mai redusa a Statelor Unite asupra institutiilor care controleaza mecanismele internetului, printre care alocarea de adrese paginilor web. In prezent, ICANN, organizatie cu sediul in California, care opereaza sub contract cu guvernul SUA, supravegheaza introducerea de noi adrese de internet.
In urmatorii ani, sute de noi supradomenii, precum .london sau .sex, vor fi adaugate, oferind mai multe alegeri privind adresele, odata cu cresterea utilizarii internetului. „Europa trebuie sa contribuie la o perspectiva credibila pentru guvernanta globala a internetului. Europa trebuie sa aiba un rol puternic in definirea internetului viitorului”, a declarat Neelie Kroes, comisarul UE responsabil de domeniul telecomunicatiilor.
Kroes a sustinut, in documentul publicat de UE, o abordare care sa implice mai multi participanti in guvernanta internetului, varianta susutinuta si de Statele Unite si companiile din industria de profil. Organizatiile neguvernamentale, statele, institutiile academice si sectorul privat ar colabora pentru functionarea internetului intr-un astfel de caz.
Succesul efortului comisarului de a obtine un rol mai important pentru UE depinde de masura in care cele 28 de state UE sustin initiativa, scrie Reuters. Determinarea europenilor va fi testata la o serie de conferinte importante pe parcursul acestui an, inclusiv una in aprilie in Brazilia, tara care a criticat puternic activitatile de spionaj ale Agentiei Nationale pentru Securitate a SUA.
La sfarsitul anului trecut, UE a renuntat la amenintari ca va suspenda acordurile prin care Statele Unite au acces la date ale europenilor, respingand apelurile pentru o pozitie mai dura in contextul dezvaluirilor ca Statele Unite au dus o campanie ampla de spionaj folosind infrastructura de telecomunicatii, inclusiv impotriva tarilor aliate. „Guvernele au deja un rol important la ICANN, iar acesta va creste in viitor. Aceasta internationalizare a inceput inainte de scandalul Snowden”, a declarat vicepresedintele ICANN pentru Europa, Nigel Hickson.
Dezvaluirile privind activitatile de spionaj ale SUA au complicat legaturile UE-SUA intr-un moment delicat al relatiilor transatlantice, Bruxelles si Washington fiind in pline negocieri pentru un acord de liber schimb care ar acoperi aproape jumatate din economia lumii.
Sursa: Mediafax