Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) estimeaza, pentru primul trimestru din 2009, un pret mediu de import al gazelor naturale de 480 dolari/mc. Pentru evaluarea costului gazelor naturale din import a fost folosit cursul de schimb anuntat de BNR, valabil in data de 2 decembrie 2008, respectiv 2,9387 lei/dolari, rezultand astfel o valoare de 133,74 lei/MWh.
Pretul de valorificare pentru gazele naturale din import, care vor fi extrase din depozite pentru acoperirea necesarului de consum din perioada trimestrului I 2009, a fost calculat tinand cont de pretul de achizitie pentru gazele naturale din import in perioada ciclului de injectie, de tarifele aprobate de catre ANRE pentru serviciile de inmagazinare si costurile aferente finantarii stocului de gaze si a serviciilor de inmagazinare achitate, dupa cum urmeaza.
Astfel, pretul de achizitie pentru gazele naturale din import, in perioada ciclului de injectie, a fost calculat ca medie aritmetica a preturilor de achizitie din import in perioada trimestrelor doi si trei 2008, respectiv 107,05 lei/MWh si 100,12 lei/MWh. Tariful mediu de inmagazinare a fost evaluat la 10,68 lei/MWh, calculat ca tarif mediu al serviciului de inmagazinare prestat de SNGN Romgaz SA Medias.
Costurile aferente finantarii stocului de gaze si a serviciilor de inmagazinare achitate au fost calculate pentru o perioada medie de 6 luni, la nivelul ratei reglementate a rentabilitatii capitalului aferenta activitatilor de distributie si furnizare reglementata, respectiv 8,63 la suta.
Pentru trimestrul I 2009, ANRE a considerat un pret al gazelor naturale din productia interna de 45,71 lei/MWh. ANRE a estimat, pentru primele trei luni ale acestui an, o cerere de gaze naturale pe piata reglementata de 21,658 milioane MWh, din care 16,244 milioane MWh din productia interna si 5,414 milioane MWh din import.
Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis, in decembrie, sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv celor casnici, pentru primul trimestru al anului 2009. Decizia Comitetului de reglementare al ANRE a avut in vedere mentinerea la un nivel rezonabil a pretului gazelor naturale in perioada imediat urmatoare, fara a fi afectata securitatea si continuitatea in furnizare.
Decizia ANRE a fost determinata si de evolutia favorabila a cotatiilor la petrol si produse petroliere, ceea ce va determina scaderea pretului gazelor naturale din import incepand cu primul trimestru al anului 2009.
In cursul lunii septembrie 2008, ANRE a primit din partea Distrigaz Sud si EON GAZ Romania cereri de ajustare a pretului final reglementat, iar acestea au fost justificate prin cresterea pretului de import. Ultima majorare a pretului gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, fiind de 12,5 la suta.
Sursa: Agerpres