Mentinerea pretului la gazele livrate populatiei si cresterea cu 10% a tarifului pentru consumatorii industriali vor permite distribuitorilor de gaze sa nu mai acumuleze pierderi timp de cateva luni, insa in luna septembrie este necesara o noua crestere a preturilor, considera E.ON Romania.
„Hotararea Guvernului de modificare a Legii gazelor si decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a majora cu 10% a preturile pentru consumatorii industriali vor opri acumularea de catre operatori a noi pierderi pentru urmatoarele luni. Totusi, datorita previziunilor de crestere a pretului gazelor din import pe perioada iernii, in luna septembrie va fi necesara o alta crestere de preturi”, apreciaza conducerea E.ON Romania.
Guvernul si ANRE au decis, saptamana trecuta, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, populatia sa primeasca mai multe gaze din productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa ramana constante. Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura populatiei.
Pe de alta parte, consumatorii industrali vor plati, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate. „Implementarea noilor reglementari ne va permite doar stoparea acumularii de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii casnici. In sezonul rece, cand consumul va fi mai mare iar pretul gazelor naturale din import va depasi 500 dolari pentru 1.000 de metri cubi, va reveni presiunea asupra preturilor reglementate iar in septembrie va fi necesara o noua crestere”, potrivit companiei.
ANRE estimeaza ca pretul gazelor naturale importate din Federatia Rusa ar putea fi mai mare cu 15,2% in trimestrul al treilea fata de inceputul anului si va ajunge la 460 dolari/1.000 metri cubi, comparativ cu 399 dolari/1.000 metri cubi in luna ianuarie a acestui an.
Importurile de gaze din Federatia Rusa au reprezentat anul trecut 17,16% din consumul total, de 13,8 miliarde metri cubi.
E.ON Romania, subsidiara a grupului german de utilitati E.ON, arara ca, din cauza preturilor reglementate a acumulat, incepand din trimestrul patru al anului 2009 si pe durata anului trecut, costuri neacoperite de peste 400 milioane de lei (95 milioane de euro). Pentru primul trimestru din acest an, compania sustine ca a inregistrat pierderi suplimentare de 240 milioane de lei (58 milioane de euro).
De asemenea, GDF SUEZ Energy Romania isi va acoperi costurile in urma deciziei ANRE. „Decizia autoritatilor romane de a mentine neschimbate preturile pentru clientii casnici si producatorii de energie, alocandu-le o parte mai importanta din gazul din productie interna si de a creste preturile finale pentru ceilalti clienti cu 10% este perceputa ca un semnal pozitiv de grupul GDF SUEZ, intrucat protejeaza clientii cei mai vulnerabili, permitand GDF SUEZ Energy Romania sa-si acopere costurile”, arata subsidiara grupului franco-belgian GDF SUEZ.
E.ON si grupul franco-belgian GDF SUEZ sunt cei mai mari distribuitori de gaze din Romania. Ambele grupuri energetice au intrat pe piata energetica romaneasca in urma privatizarii unor companii de stat, in 2005.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va prezenta, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor reglementate la gaze naturale, pana in 2013, in cazul companiilor si in intervalul 2013-2015 pentru cantitatile livrate populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.
CITESTE SI:
SCUMPIRI – Pretul gazelor pentru populatie ramane neschimbat, dar creste cu 10% pentru companii
Sursa: Mediafax