Deprecierea leului din ultima perioadă, dar și deficitul major de carne de porc pe întreaga piață europeană, va face ca prețul cărnii de porc să crească cu 15-20 la sută în aceste sărbători, a anunțat directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Dana Tănase.
Dana Tănase a explicat că „În clipa în care aducem carne de porc din Uniunea Europeană, prețul este mai mare. Mai intervine și devalorizarea monedei naționale și faptul că UE face un export masiv de carne de porc în Asia, în special în China. Acesta este factorul care a contribuit ca, la nivel european, de la începutul anului, prețul cărnii de porc să crească cu 30%. Pe lângă creșterea acestui preț mai intervine și prețul porcului ca atare. În special purceii grași au ajuns cam la 50 de euro. Deci s-a majorat și prețul la nivelul fermelor”, a explicat directorul Asociaței Române a Cărnii.
Aceasta susține că există un deficit enorm de carne de porc în toată Europa: „Este foarte greu, în momentul de față, să spui că vrei să aduci carne dintr-un stat membru, pentru că nu prea are nimeni. Comenzile sunt făcute. Sunt membri ai asociației care au făcut comenzi cu șase luni înainte pentru a avea carne acum”, a mai completat Dana Tănase.
Cu toate acestea a dat asigurări că va exista carne de porc în acest Crăciun: „Asigur toți consumatorii că va exista carne de porc în perioada imediat următoare. Fie că vorbim de carnea din România, fie de cea adusă din statele membre, în funcție și de restricțiile față de această maladie care a devastat industria cărnii de porc din țara noastră în ultimii doi ani. Consumatorului îi revine sarcina de a citi eticheta, există un regulament european care obligă trecerea originii cărnii de porc, de pasăre sau de ovine și bovine pe etichetă”