Mesele de sărbători ar putea fi mai sărace și mai scumpe. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie.
Un aliment, nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, va fi cel mai scump iarna aceasta. Românii ar putea plăti dublu pentru el.
Oamenii ar putea să plătească dublu pentru un aliment extrem de iubit. Pe fondul scumpirilor la energie electrică, a furajelor și a pestei porcine africane, fermierii din țara noastră anunță creșteri de preț.
Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, însă anul acesta vor fi mult mai scumpe și mai sărace ca în anii ce au trecut. Fermierii din România au anunțat că un produs nelipsit de pe masa de Crăciun va avea prețuri duble.
În acest moment, România mai produce doar 15% din consumul de carne de porc, acesta fiind alimentul care va fi cel mai scump de sărbătorile de iarnă. Carnea de porc este nelipsită de pe mesele românilor, iar aceasta se scumpește din cauza scumpirilor la energie electrică, a furajelor și a pestei porcine africane.
Dacă acum în magazine pentru un kilogram de mușchi de porc plătim 30 de lei, pentru același produs vom putea plăti la iarnă 60 de lei.
Dimitrie Muscă, un cunoscut fermier din România, a explicat la Antena 3 CNN care va fi situația la sărbătorile de iarna aceasta pentru prețurile cărnii de porc.
„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.
Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare.
Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul a inputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat fermierul.