Vezi VIDEO
Astazi se spune ca 23 august este o zi obisnuita, ignorandu-se semnificatia ei istorica si actul militar si dilomatic din 1944, insa in perioada 1948-1989 aceasta zi a fost sarbatoarea nationala a Romaniei. In timpul regimului comunist, in 23 august, manifestatiile omagiale dedicate partidului si conducatorului statului atingeau cote apocaliptice. Aflati in minutele urmatoare cati bani se alocau organizarii acestor evenimente fastuoase.
In timpul reginului comunist, organizarea sarbatorii nationale in ziua de 23 august nu era cuantificabila in bani! Mecanismele economice aferente organizarii manifestarilor ignorau factorul financiar, conducerea de partid dand ordin intreprinderilor sa realizeze, din resurse proprii, materialele de propaganda folosite la defilarile oamenilor muncii.
„Pana in 1989 si cativa ani dupa aceea, functiona economia centralizata – economia de piata era doar clamata ca exista -, de aceea banul avea o valoare simbolica, nu si una reala. Asa ca nu interesa pe nimeni cat costa, pentru ca nu era masurata organizarea zilei de 23 august prin bani. Deci nu se repartiza suma X pentru organizare. La nivelul fiecarei intreprinderi existau unu, doi, zece oameni care abilitati de a scrie frumos, de a concepe anumite structuri de sloganuri care erau concepute de aparatul de propaganda a perioadei respective”, a explicat Stefan Gonczi, doctor in stiinte economice.
Realizarea lozincilor si pregatirea steagurilor si a altor obiecte de propaganda era dispusa de sefii din Biroul executiv al Consiliul Oamenilor Muncii (COM), care era organul de conducere colectiva a activitatii operative a fiecarei intreprinderi. Ulterior, obiectele de propaganda erau invetariate si depozite, pentru a putea fi folosite si cu alte prilejuri, fapt care se aplica chiar si in privinta tribunei in care stateau oficialitatile vremii.
„Pai tribuna de la demonstratii si-n momentul de fata se foloseste! Este la terenul de rugby. Se monta in doua zile, apoi doua zile se impopotona cu tot felul de obiecte de propaganda, steme si alte lucruri din acestea, iar dupa manifestatie se demonta si se monta pe stadion”, a explicat Stefan Gonczi.
In Baia Mare, ziua de 23 august, care mai bine de patru decenii a fost Ziua nationala a Romaniei, s-a sarbatorit initial in centrul vechi, nomenclaturistii tinand discursurile de la balconul hotelului „Minerul”. Apoi, sarbatoarea a fost mutata in centrul nou al municipiului, pentru ca acolo oamenii muncii puteau defila prin fata tribunei, postata in fata librariei, iar spre finalul perioadei comuniste, ziua de 23 august se celebra pe bulevardul Unirii.
Sursa: Catalin Vischi