Vezi VIDEO
Mierea de albine s-a scumpit cel mai mult in luna iunie. Acelasi top al scumpirilor intocmit de Institutul National de Statistica releva faptul ca preturile s-au modificat si la fructe, fasole, incaltaminte, dar si la cazarea in unitatile hoteliere. La polul opus se afla cartofii, legumele si autoturismele unde costurile au fost mai mici. Nu de aceeasi parere sunt insa si consumatorii, care nu au resimtit ieftinirile, ci doar scumpirile, aratand ca in prezent preturile sunt destul de mari la toate categoriile de produse.
In iunie, preturile au cunoscut o ieftinire, dovada fiind indicele pretului de consum care a fost mai mic cu 0,3% fata de luna mai. O dovedesc datele Institutului National de Statistica. Acelasi raport indica faptul ca marfurile alimentare au cunoscut cea mai mare diminuare a costurilor, cu circa 3 procente. Dintre alimente, cartofii reprezinta de departe produsul cu cea mai mare ieftinire, in timp ce la marfurile nealimentare preturile au fost mai mici in cazul autoturismelor.
„La marfuri alimentare avem la cartofi cea mai mare ieftinire, de minus 9,43%, conservele de legume au avut o ieftinire de 6,6 procente, legume de 5,5%, ouale de 3,92 procente, iar zaharul de 2,71%, produsele de morarit, ulei si lactate. La produsele nealimentare am avut o ieftinire la autoturisme si piese de schimb de 0,36%, masini de aragaz si butelii. La servicii, transportul aerian a scazut cu 0,7 procente si o ieftinire mai avem la Posta si Telecomunicatii”, a declarat directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Maramures, Marius Pop.
Pentru consumatorii maramureseni, ieftinirile n-au fost prea vizibile. In schimb, cumparatorii spun ca au resimtit din plin scumpirile.
„Ieftiniri nu prea sunt, reduceri cand si cand, dar se fac doar la produsele pe care nu le mai pot consuma, sunt chiar pe ultima suta de metri. Preturile cresc foarte mult. Si la alimente, imbracaminte, incaltaminte si din pacate salariile raman aceleasi”, a declarat una dintre consumatoare, Rodica
O alta baimareanca, Florina, spune ca „mi se pare ca preturile cel putin la haine au mai scazut. Mie cel mai mult mi se pare ca au crescut preturile la alimente. In special la fructe mi se par ca sunt foarte mari preturile. Chiar ieri am trecut prin piata. Difera pretul de la un produs la celalalt, dar totusi sunt destul de mari preturile pentru buzunarele noastre”.
Cand vine vorba de scumpiri, cea mai mare crestere de pret a fost semnalata la mierea de albine. Din cauza vremii capricioase, care a afectat productia de miere, producatorii s-au vazut nevoiti sa scumpeasca acest produs. Statisticile vorbesc de o marire a pretului cu 1,6%.
Si fructele, fasolea si alte leguminoase s-au scumpit luna precedenta. In vazul marfurilor nealimentare, incaltamintea, tesaturile si combustibilii au cunoscut cea mai mare modificare de pret, in timp ce la servicii, in varful topului se situeaza transportul auto interurban si cazarea in unitatile hoteliere.
Sursa: Camelia Tocaci