Vezi VIDEO
In Baia Mare, politia a identificat si legitimat aproximativ 60 de oameni ai strazii, desi numarul lor cu siguranta este mai mare, deoarece ”cuiburi de boschetari” se gasesc aproape in fiecare cartier din municipiul resedinta de judet. La azilul de noapte din Baia Mare se prezinta frecvent jumatate dintre ei, insa, teoretic, acesta poate oferi cazare tuturor oamenilor strazii. Conditiile oferite in azil sunt asemanatoare cu cele ale unui hotel de doua stele, iar preturile… sfideaza orice concurenta. Pentru o noapte de cazare, masa de dimineata si seara, precum si baia zilnica, Consiliul Local si Directia de Asistenta Sociala nu le percepe decat o taxa infima de… un leu.
Vagabonzii urbei nu sunt obisnuiti cu ”luxul” si prefera sa doarma in continuare pe strazi sau in gara. Un motiv este si acela ca nu pot sa renunte la bautura sau la “suflatul in punga”, iar in azil nu sunt primiti sub influenta bauturilor alcoolice sau substantelor halucinogene.
„Azilul nu poate functiona fara anumite reguli simple. Nu-i putem lasa in centru pe cei care consuma alcool sau alte substante, pentru ca ii deranjeaza pe ceilalti „, a declarat Ovidiu Gasca, administratorul Centrului Multifunctional tip Azil de Noapte din Baia Mare.
Directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) din cadrul Primariei Baia Mare, Tania Zaharie, a spus ca oamenii strazii nu doresc cu niciun chip sa respecte regulile azilului. “S-a dovedit ca acesti oameni au apartinatori, dar acesta e stilul de viata pe care si-l doresc”, a explicat Zaharie.
In schimb, unii „locuitori” ai statiei CFR din Baia Mare si-ar dori sa isi poata petrece noaptea la azil, insa nu o pot face decat pe termen limitat, adica maximum sapte zile, pentru ca nu figureaza cu domiciliul in Baia Mare. “Nu imi place sa beu si as vre’ sa stau si io, ca-i fain acolo, is conditii bune, numa’ nu ma lasa, ca nu stau in Baie”, a spus Vasile Bizau, pentru care gara ii este casa. “Piticu’ din Gara” – cum il stie lumea – este o persoana fara adapost care nu creeaza neplaceri concetatenilor, spre deosebire de alti boschetari.
Multi dintre boschetari, insa, transforma locurile unde isi fac “cuib” in adevarate focare de infectie. De exemplu, in fata complexului Albina, in parcul RFN sau in moderna piata Millennium, langa Turnul Stefan, in fosta Uzina de Preparare a minei Sasar, pe strada Ioan Slavici etc., sunt zeci de persoane fara adapost care cersesc, beau alcool sanitar ori agreseaza trecatorii.
La Albina, in cartierul Sasar, situatia a degenerat in asa maniera incat boschetarii au ajuns sa isi faca nevoile pe trotuar, sa se bata ziua in amiaza mare si chiar sa ameninte trecatorii. De pilda, o baimareanca ce isi desfasoara activitatea in zona era cat pe ce sa fie violata, pentru ca a refuzat sa-i dea tigari sau alcool unui boschetar. In plus, unii dintre ei au fost suspecti intr-o serie de spargeri in zona, la un chiosc de ziare si la un altul de produse de panificatie.
Locuitorii din zona sunt nemultumiti, dar au afirmat ca nu pot face nimic.“ Se bat intre ei sau se leaga de trecatori. Alteori racnesc sau canta, rupti de beti… Un baiat a fost lovit pentru ca nu i-a dat unuia dintre ei o tigara, o doamna a fost amenintata din acelasi motiv. Un altul s-a imbatat cu alcool sanitar si si-a facut necesitatile langa banca, dupa care s-a intins acolo si a atipit pana dimineata”, a spus Andra Baias.
Reprezentantii politiei au declarat ca nu au cadrul legal sa dispuna alte decizii decat amendarea lor pentru tulburarea ordinii si linistii publice. “Nu putem face mai mult de-atat. Am primit nenumarate sesizari din zona si nu numai. Echipajele noastre i-au ridicat de-acolo, dar ce folos? Ei s-au intors din nou a doua zi”, a spus Voichita Zehan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures.
Desi in recensamantul realizat de catre autoritati persoanele fara adapost au ajuns la o cifra necredibila, este mai mult decat evident ca numarul acestora nu este real. In urma unui parteneriat cu Politia si Jandarmeria, s-a realizat o suplimentare a numarului de cadre care patruleaza pentru asigurarea ordinii publice. Cu toate acestea, boschetarii s-au obisnuit doar sa fie luati la rost, dupa care sa se intoarca linistiti la ”casa” lor.
Potrivit reprezentantului municipalitatii, marea problema cu care se confrunta serviciul pe care il conduce este consilierea persoanelor cu risc social. “Continui sa cred ca principala carenta in acest sistem este lipsa uniformelor pe strada. Boschetarii ar sti de frica…”, a aratat Tania Zaharie.
“Obiectivul nostru este reinsertia sociala, in familii, apoi in comunitate. Am observat ca eforturile noastre au fost zadarnice. Acestor oameni li se pare mult mai simplu sa stea sub cerul liber, sa consume alcool, decat sa munceasca. Serviciile oferite de azilul de noapte sunt valabile sase luni, timp in care individul trebuie sa constientizeze faptul ca nu este bine sa isi iroseasca viata. Unii ajung sa intrebe dupa o vreme: de ce nu ne da viceprimarul locuinta?”, a aratat directorul SPAS Baia Mare.
Sursa: Calin Dragomir, Catalin Tineghe