Vezi VIDEO
Agricultorii maramureseni si-au schimbat strategia, inlocuind mare parte din culturile de cereale cu legume. Specialistii din judet estimeaza ca in acest an agricol, beneficiind si de conditii agrometeorologice propice, legumicultorii vor obtine productii semnificative, atat cantitative, cat si calitative, ceea ce va duce la scaderea preturilor la legumele autohtone.
In Maramures, din cele patru grupuri de producatori inregistrate la Ministerul Agriculturii, trei – din Danesti, Lapusel si Baia Sprie -, sunt axate pe productia de legume. Ca o caracteristica a acestui an agricol, specialistii din judet subliniaza ca, in conditiile cresterii semnificative a suprafetei cultivate si a conditiile agrometeorologice propice, legumicultorii maramureseni vor avea o productie-record, ceea ce se va materializa prin scaderea pretului legumelor autohtone.
“Sunt in acest an mult mai multe legume cultivate in camp, cat si in spatii protejate, respectiv in solarii. Undeva, in camp, sunt la 2.000 de hectare de legume. La fel si la cartofi. In acest an se cultiva la noi in judet in jur de 12.500 de hectare de cartofi, din datele rezultate de la primarii, si sa speram ca va fi un an bun si la cartofi, deci si un pret mai mic la cartofi vizavi de cum a fost anul trecut”, a declarat Virgil Tantas, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures.
Desi institutul de cercetare agricola din cadrul Comisiei Europene a semnalat un regres al productiei de porumb, cu 5% comparativ cu anul trecut, estimand sub 4 tone la hectar, specialistii maramureseni sustin ca in judetul nostru si productia de porumb va creste, in special datorita faptului ca au fost cultivate suprafete mai mari.
“De asemenea, in acest an sunt suprafete mai mari de porumb, fata de anul trecut. Am centralizat din datele statistice de la primarii, date statistice pe care le avem cu amabilitatea colegiilor din primarii, si pot sa va spun ca avem in judetul nostru semanate peste 18.000 de hectare cu porumb”, a mai mentionat seful DADR Maramures, care a subliniat ca din punct de vedere al suprafetelor cultivate s-au inregistrat cresteri si la plantele furajere folosite in zootehnie.
In acest an, in Maramures au fost insamantate peste 30.000 de hectare de teren, adica 58% din suprafata agricola a judetului sustin oficialii din agricultura. insa acest procentul a fost calculat la o suprafata agricola de aproape 53.000 de hectare, adica una mai mica cu 30.000 de hectare decat cea reala.
Sursa: Catalin Vischi