Majorarea preţurilor la alimente a ajuns, la unele produse, până la aproximativ 12%, asta în condițiile în care, cel puţin în ultimii trei ani, luna februarie a adus creșteri nesemnificative de prețuri sau chiar ieftinirea alimentelor.
Luna trecută a adus românilor, comparativ cu toți ceilalți europeni, una dintre cele mai mari scumpiri la alimente faţă de perioada similară a anului trecut.
Majorările au ajuns la unele produse la aproximativ 12%, în condițiile în care, în ultimii trei ani, luna februarie a adus creșteri nesemnificative de prețuri sau chiar ieftiniri ale produselor alimentare, se arată într-o analiză a Comisiei Europene, arătată de economica net.
Prețul la raft al alimentelor a crescut în luna februarie a acestui an cu 3,7% față de perioada similară a anului trecut, cea mai mare a patra scumpire din UE, arată Comisia Europene, potrivit căreia pentru România s-a raportat cea mai mare creștere a indicelui armonizat al prețurilor de consum (este o măsură a prețurilor utilizată de Consiliul Guvernatorilor al UE pentru definirea și evaluarea stabilității prețurilor în Zona Euro per ansamblu, în termeni cantitativi).
Fructele, cea mai mare scumpire
De departe cele mai mari majorări de preț față de anul trecut au fost raportate la fructe, care în România s-au scumpit cu 11,8%.
A doua cea mai mare scumpire de alimente pentru români, de 8,2%, a fost la categoria lapte, brânză și ouă, față de media europeană, care s-a limitat la 4,9%.
Urmează uleiul și grăsimile, cu un plus de 5,9% în România, față de 7,5% media UE, iar carnea care s-a scumpit cu 4,6%, față de 2,3% media UE.