O adeverinta medicala cu date privind suferinte patologice ale copilului si un aviz epidemiologic prin care se atesta daca acesta are semne de boala transmisibila sunt necesare pentru inscrierea in fiecare an scolar, atat la scoala, cat si la gradinita, potrivit unui proiect in dezbatere publica. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministerelor Educatiei si Sanatatii.
„Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei pentru a prezenta explicit conditiile medicale necesare inscrierii copiilor in unitatile de invatamant, la inceputul anului scolar. Incepand din anul scolar 2015-2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atesta faptul ca respectivul copil sau elev are sau nu are semne si simptome sugestive de boala transmisibila”, a declarat Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.
Potrivit proiectului Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei, documentele medicale necesare la inscrierea / frecventarea fiecarui an de invatamant / terminarea unui ciclu de invatamant sunt: adeverinta medicala si aviz epidemiologic. Adeverinta medicala cuprinde date privind suferinte patologice ale copilului care urmeaza sa intre sau sa reintre in colectivitate, printre care astm, otita, maladii congenitale de cord, probleme de invatare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburari de vorbire, auz vedere, tuberculoza. De asemenea, vor fi trecute in adeverinta informatii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, si ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.
Totodata elevul va fi supus unui examen fizic, in care ii vor fi evaluate inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si presiunea arteriala (pentru copii peste trei ani). Documentele medicale se elibereaza de medicul de familie sau de medicul colectivitatii de la care provine copilul. Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru inscrierea/ frecventarea fiecarui an de invatamant al prescolarilor si elevilor vor fi depuse la sediul unitatilor de invatamant pana la data de 1 octombrie 2015.
In cazul in care medicul de familie considera necesara realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultura, intrucat suspecteaza o anumita boala, acesta va trimite copilul sa faca analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea in colectivitate, potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc.
El arata ca dintr-un vechi obicei, care dateaza de multi ani in urma, multe unitati de invatamant mai solicita, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice, insa ele nu sunt obligatorii pentru inscriere.
Sursa: Mediafax