Actualul Cod Silvic va fi modificat, iar viitorul act normativ va inaspri pedepsele pentru taieri ilegale de paduri si va reglementa mai bine micile proprietati, modificarile survenind in contextul in care in mai multe judete se constata fenomenul de defrisari necontrolate.
Prezenta azi, 14 martie, la Ploiesti, unde a participat la o intalnire cu primarii din judetul Prahova, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga, a anuntat ca in mai putin de o luna va fi gata un proiect pentru un nou Cod Silvic, actualul act normativ urmand a fi modificat in contextul in care in mai multe judete din tara se inregistreaza fenomenul de defrisari „necontrolate si nepermise”.
Conform Luciei Ana Varga, defrisarile necontrolate reprezinta „un fenomen” in judetele Suceava, Caras-Severin, Prahova, Harghita, Covasna, Maramures, unde suprafete mari de paduri au fost taiate fara avize. In acest context, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a afirmat ca multe dintre inundatiile produse in Romania „au drept principala cauza defrisarile de paduri”.
Intrebata ce institutii ar putea fi considerate responsabile de aceste defrisari ilegale, Lucia Varga a raspuns: „O seama de institutii”.
„Sunt probleme si in cadrul directiilor silvice si in cadrul inspectoratelor silvice, dar sunt probleme care tin si de buna gestionare a micilor proprietati. Hectare intregi nu au paza, micii proprietari nu platesc pentru a le fi pazita padurea si hotii de lemne devasteaza padurile in detrimentul proprietarilor, dar din pacate micii proprietari nu au inteles importanta asigurarii pazei” a spus ministrul.
Lucia Ana Varga a precizat ca principalele modificari din Codul Silvic vor avea in vedere probleme precum recoltarea masei lemnoase, inasprirea pedepselor pentru taierile ilegale si gestionarea micilor proprietati.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a aratat ca s-a constituit deja un grup de lucru care include mici proprietari, dar si reprezentanti ai ocoalelor silvice private si care lucreaza la modificarile Codului Silvic, urmand a se stabili, dupa ce proiectul va fi finalizat, daca acesta va intra in circuitul parlamentar sau daca va fi asumat de Guvern.
„Dupa ce avem un cadru legal mai precis, vom intari si mai mult partea de control”, a spus Varga, care a adaugat ca prin noul Cod Silvic Jandarmeria va primi atributii care ii vor permite sa faca controale alaturi de alte institutii abilitate in ceea ce priveste defrisarile ilegale.
Sursa: Mediafax