O plimbare prin natura este cu adevarat o placere, te bucuri de peisaje si de aer curat. Este o metoda sigura care te detaseaza de griji si revigoreaza mintea si corpul. Daca sunt si cativa prieteni prin preajma, atunci voia buna se mentine pana la final. Problema este ca, pe munte, nu suntem singuri in padure… si aici nu facem referire la alti iubitori de munte, ci la animale, pe al caror teritoriu intram.
Intalnirile dintre oameni si animalele salbatice sunt intotdeauna subiect de discutii. Atat timp cat invadam constant teritoriul acestor animale, riscam sa ne trezim in situatii nu tocmai placute. Imprevizibilitatea si viteza de reactie a animalelor, ne impiedica sa oferim solutia exacta unei astfel de intalniri, insa trebuie tinut cont de cateva ponturi, sfaturi despre ce ar trebui sa avem asupre noastra si cum ar trebui sa reactionam in astfel de situatii.
Din perspectiva ultimelor intalniri cu animalele salbatice de pe raza judetului nostru, mediatizate sau nu, pentru a nu deveni victime, Jandarmeria Maramures, prin structurile montane, recomanda urmatoarele :
– anuntati familia despre plecarea pe munte, pe un traseu, lasati un numar de contact pentru a comunica in situatii diverse;
– asigurati-va ca aveti imbracamintea si incaltamintea corespunzatoare drumetiei pe munte, in padure ;
– consultati prognoza meteo. Muntele este plin de surprize si nimeni nu doreste sa fie prins de ploaie torentiala sau de furtuna. In plus de asta, un asa fenomen poate fi chiar primejdios pentru viata (alunecari de teren, inundatii, iesirea raurilor din matca, etc.).
– va puteti da seama ce animale au trecut prin zona, dupa urmele pe care le lasa . Urmele de lup si vulpe – se aseamana cu cele de caine, se pot observa pernutele si cele 4 degete. Urmele de vulpe sunt mai mici decat cele de lup. Urmele de urs – lasa urme de dimensiuni aproximative 30 x 18 cm, 5 degete lungi. Urmele de cerb, caprioara– urme copitate, formate din doua segmente. Urmele de porc mistret – seamana cu cele lasate de cerb, dar mai apar si degetele laterale din spatele copitei.
– ursii sunt intalniti frecvent in drumetii. Deci mare grija la modul de abordare. Evitati sa le faceti poze (blitul aparatului ii sperie si devin agresivi), nu ii hraniti si mai ales, indepartativa daca intalniti doar puii, cu siguranta ursoaica e in preajma. Galagia sperie ursii, astfel pot fi tinuti la distanta. De asemenea, e bine de stiut ca mirosurile dulci ii atrag intodeauna. Discutiile si zgomotul pe care il faceti, cu siguranta este auzit de animale si ele va vor evita. Cantati sau vorbiti cu voce tare. Pe langa cresterea moralului, cantecele transmit mesajul ca sunteti acolo. Nu mizati ca e destula distanta pana la urs. In padure, acolo unde campul vizual este mai redus, in special din cauza copacilor, s-ar putea sa va treziti cu ursul fata in fata. Daca fugiti, deveniti victima cu siguranta. Adoptati o pozitie amenintatoare, fluturand mainile si privindu-l in ochi. De cele mai multe ori fug, dar, inainte de toate astea, aveti grija ca are pe unde scapa. Daca este incoltit, va adopta o pozitie de aparare.
– ceata si ploaia cresc riscul unei astfel de intalniri. Animalele se simt in siguranta la adapostul unor astfel de manifestari meteo si ies in cautarea hranei.
– ursoaica cu pui este un real pericol; daca ati fost atentionati de existenta ei, urmati sfatul si evitati traseul. Este valabil si in cazul ursilor turbati.
– daca planificati sa ajungeti intr-o zona ce este frecventata de cerbi, evitati sezonul septembrie-octombrie, pentru ca atunci este sezonul lor de imperechere si masculii pot deveni foarte agresivi.
– animalele salbatice pot fi tinute la distanta prin folosirea de haine spalate cu un balsam puternic, pentru ca acesta le alunga. Folositi lumanari care odata aprinse, emana un miros ce le alunga si nu dauneaza omului.
– serpii se gasesc de obicei in locurile cu stanci bolovani expusi la soare, daca trebuie sa traversati o astfel de zona, luati un lemn de jos si bateti cu el pe pietre, pe sol, serpii fiind foarte sensibili, percep vibratiile si vor fugi sub stanci.
Nu uitati, casa animalelor salbatice sunt padurile si muntii, noi fiind intrusi.
Nu toleram agresiunea gratuita fata de animalele salbatice, dimpotriva, invatand sa ne comportam in asemenea situatii, invatam sa le intelegem.
Sursa: IJJ Maramures