Manevrarea incorecta a aparatelor alimentate cu gaze naturale, precum si utilizarea unor instalatii sau aparate defecte sau deteriorate au cauzat 50 de explozii, in ultimii doi ani, in cele 20 de judete in care E.ON Gaz Distributie este activa. In urma acestora, 6 persoane si-au pierdut viata si alte 30 au fost ranite. Dintre acestea, o explozie s-a inregistrat in judetul Maramures si s-a soldat cu o victima.
Respectarea instructiunilor de utilizare a gazelor naturale, precum si apelarea la specialisti in cazul modificarilor la instalatiile interioare de utilizare a gazelor naturale sunt conditii absolut necesare pentru a elimina posibilitatea de producere a unor evenimente grave. Cei care recurg la improvizatii trebuie sa inteleaga ca-si risca nu doar propria viata, ci si pe cea a membrilor familiei si a vecinilor!
“Dat fiind riscul major de producere a unor explozii sau incendii din cauza manevrarii necorespunzatoare a aparatelor alimentate cu gaze naturale, in special masini de gatit de tip aragaz sau sobe, consumatorii trebuie sa fie atenti la modul de aprindere a arzatoarelor, astfel incat sa nu genereze acumulari de gaze. Daca manevrarea acestora se face in mod corect si cu atentie, nu se intampla astfel de accidente“, a declarat Teona Oltean, director general adjunct E.ON Gaz Distributie.
Totodata, este important de retinut faptul ca instalatiile interioare de utilizare a gazelor naturale se pot degrada in timp, rezultand imbinari slabite, robineti care nu mai prezinta o etanseitate completa, fisuri etc. – iar acestea pot duce la acumulari de gaze.
De aceea, este absolut necesara efectuarea verificarilor si reviziilor periodice la instalatiile de gaz. Potrivit prevederilor legale, verificarea se efectueaza obligatoriu o data la doi ani, iar revizia o data la zece ani de catre firme specializate in domeniu, responsabilitatea pentru efectuarea acestora revenind consumatorilor.
Identificarea societatilor/persoanelor autorizate sa efectueze verificari si revizii periodice la instalatiile de utilizare a gazelor naturale se poate face de catre consumator prin consultarea Centrelor de Relatii Clienti ale furnizorului de gaze naturale sau prin accesarea website-ului Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (www.anre.ro).
Informatii privind societatile autorizate sa efectueze verificari periodice ale centralelor termice si ale altor aparate alimentate cu gaze naturale se pot obtine accesand website-ul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientilor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (www.iscir.ro).
Daca simtiti miros de gaz intr-un imobil sau pe strada, apelati de urgenta dispeceratul E.ON Gaz Distributie la numerele de telefon 0265 200 928 sau 0800 800 928.
Sursa: E.ON Romania