Comitetele locale pentru situatii de urgenta din Maramures au fost atentionate ca trebuie sa intensifice masurile de prevenire a incendiilor de vegetatie uscata. Si preotii vor avea obligatia sa convinga maramuresenii sa nu aprinda vegetatia uscata oriunde si oricand. Masurile au fost dispuse de prefectul Sandu Pocol ca urmare a numarului mare de incendii de miristi din ultima perioada. Numai astazi, 22 martie, pana la orele amiezii, au fost semnalate cinci incendii in Coltau, Finteusu Mare, Viseu de Sus, Baia Mare si Barsana.
In intervalul ianuarie – martie, la nivelul judetului Maramures s-au inregistrat 35 de incendii de vegetatie uscata, focul extinzandu-se in unele cazuri inclusiv la zona impadurita. In acest context, reprezentantii comitetelor locale pentru situatii de urgenta au fost atentionati de prefectul Sandu Pocol sa ia masuri pentru prevenirea unor astfel de incidente. Acestora chiar li s-a recomandat sa-i sanctioneze pe cei gasiti vinovati de producerea incendiilor, asa cum prevede legea.
De asemnea, preotilor li s-a cerut sa poarte munca de lamurire cu enoriasii, dupa slujbele religioase, in care sa le spuna de pericolul incendirii miristilor.
“A fost dispusa adoptarea mai multor masuri la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale: intensificarea actiunilor preventive de constientizare a populatiei cu privire la riscurile generate de incendierea vegetatiei uscate de pe terenurile agricole, asigurarea interventiilor serviciilor voluntare sau private pentru situatii de urgenta si executarea arderii resturilor vegetale, a deseurilor si miristilor, numai pe baza permisului de lucru cu foc si dupa ce a fost informat, in prealabil, serviciul voluntar pentru situatii de urgenta sau inspectorul de protectie civila din cadrul primariei”, a precizat purtatorul decuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca.
De asemenea, cetatenii au mai fost atentionati ca ”arderea resturilor vegetale se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii”.
Sursa: Camelia Tocaci