Politistii maramureseni atrag atentia asupra faptului ca hotii din locuinte si escrocii se adapteaza permanent si, atunci cand o metoda nu da roade, ei inventeaza altele. Astfel, una din modalitatile de operare folosita de infractorii care comit furturi din locuinte este aceea denumita „metoda cersetorul”. Este vorba despre persoane care bat la usile oamenilor si cersesc sau solicita un pahar de apa dar care au de cele mai multe ori intentii ascunse.
Acesti infractori, denumiti falsi vizitatori ,actioneaza prin distragerea atentiei sau atribuirea unor calitati false si astfel incearca sa patrunda in locuintele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Unii infractori lucreaza in echipa: in timp ce primul distrage atentia victimei, cel de-al doilea patrunde in locuinta si cauta bunuri de valoare.
Politistii va recomanda sa fiti vigilenti in astfel de situatii si sa nu permiteti accesul acestor persoane in curtea casei sau in interiorul locuintei. De asemenea in cazul in care observati astfel de persoane in proximitatea locuintei, este indicat sa anuntati politia.
Alti infractori se orienteaza spre comiterea infractiunii de inselaciune. Unele din metodele lor de operare au fost mediatizate de politie si sunt cunoscute de cetateni, dar escrocii isi adapteaza in permanenta „scenariul”. Astfel, inselaciunile prin telefon au trecut de la metoda „accidentul” la metoda „ sunt reprezentantul institutiei X”.
Chiar daca persoana care va contacteaza telefonic se recomanda ca avand calitati oficiale, politistii va recomanda sa verificati datele inainte de a intreprinde orice actiune.
„In nici un caz nu trimiteti bani unor persoane necunoscute, deoarece riscati sa cadeti in plasa intinsa de infractorul care a profitat abil de lipsa dumneavoastra de informare si de efectul pe care il pot avea unele institutii ale statului asupra cetatenilor”, spun politistii maramureseni.
Sursa: Emm