In aceasta perioada, la nivel national se desfasoara actiunea Foc de Artificii, prin care se urmareste prevenirea, identificarea si combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice in perioada sarbatorilor de iarna 2014/2015.
In acest sens, sunt efectuate controale la societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, dar si activitati specifice structurilor de ordine publica in zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale.
In conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicata, privind regimul materiilor explozive, orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an. Comercializarea de catre persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei.
Comercializarea obiectelor pirotehnice catre persoane care nu au implinit varsta de 18 ani se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei.
Neindeplinirea conditiilor legale privind inscriptionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distractie, fabricate si confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice, in limba romana, a denumirii, clasei din care fac parte, instructiunilor de folosire, termenului de garantie, precum si pericolelor care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 de lei.
In categoria I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliti).
In aceasta perioada, se recomanda parintilor sa supravegheze copiii cu atentie, deoarece acestia pot fi expusi incidentelor survenite in urma folosirii necorespunzatoare a obiectelor de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile si periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesita control si supraveghere, dar si responsabilitate sporita in ceea ce tine de respectarea conditiilor esentiale de securitate.
De asemenea, nu este lipsit de importanta ca noxele rezultate in urma arderii acestora pot influenta daunator mediul ambiant. Din toate considerentele expuse, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures recomanda sa studiati atent instructiunile si masurile de securitate indicate pe ambalajul acestora, astfel incat sa inlaturati riscul de producere a unor incendii nedorite ori vatamari corporale care ar putea sa umbreasca frumusetea sarbatorilor de iarna.
Foto Arhiva
Sursa: IPJ Maramures