Vezi VIDEO
Chiar daca lucreaza intr-un mediu periculos, unii angajati neglijeaza obligativitatea de a purta echipamentele individuale de protectia muncii. Invocand diferite motive, salariatii omit sa ia in calcul riscul la care se expun in lipsa purtarii unor casti de protectie sau a dispozitivelor care ii dau posibilitatea de a evita anumite pericole in activitatea pe care o desfasoara.
Angajatorii sunt responsabili pentru nepurtarea echipamentului de protectie a muncii de catre salariat. Neasigurarea dispozitivelor necesare pentru prevenirea riscurilor in campul muncii aduce amenzi asupra agentului economic. Inspectorii de munca maramureseni recunosc ca in controalele lor intalnesc cazuri in care muncitorii lucreaza fara echipament individual de protectia muncii si spun ca in general astfel de situatii se inregistreaza la societatile cu salariati putini. Inspectorii de munca maramureseni atrag atentia ca intreaga responsabilitate pentru asigurarea echipamentului de protectie revine angajatorului.
„Cu alte cuvinte nu neaparat o salopeta, un halat, o casca, cizme sau manusi, ci pur si simplu o unealta, aici ne referim la un cleste, de exemplu, care te protejeaza impotriva temperaturilor sau orice alt dispozitiv care vine si te protejeaza impotriva oricaror altor riscuri in activitatea de productie reprezinta un echipament individual de protectie. Echipamentul individual de protectie este in sarcina angajatorului, nu salariatul are obligatia de asigurare a echipamentului individual de protectie”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Pentru neasigurarea acestui echipament, angajatorul risca amenzi de pana la 10.000 de lei. Si nepurtarea echipamentului de protectie a muncii de catre salariat cade tot in sarcina agentului economic.
„Neasigurarea echipamentului individual de protectie atrage sanctiuni care sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Responsabilitatea nepurtarii echipamentului de protectie revine tot angajatorului, pentru ca angajatorul are obligatia ca la locul de munca sa nu-i permita acest lucru acelui salariat, mai ales in conditiile in care exista un potential risc de producere a unor accidente de munca”, a precizat Mircea Onea.
Pe de alta parte, atunci cand angajatorul a predat echipamentul de lucru salariatului, e nevoie ca acest lucru sa fie dovedit printr-un document, in timp ce fisa postului trebuie sa evidentieze ca muncitorul a fost instruit corespunzator. Totodata, echipamentele de protectie a muncii trebuie sa aiba marca de conformitate, dar si sa corespunda marimilor purtate de angajat.
Inspectorii de munca maramureseni au mai aratat ca in verificarile lor intalnesc cazuri in care muncitorii nu se protejeaza conform normelor muncii, insa spun ca aceste situatii sunt inregistrate cu preponderenta la societatile cu un numar redus de salariati.
Sursa: Camelia Tocaci