Vezi VIDEO
Preventia este cuvantul de ordine in sistemul de sanatate, odata cu intrarea in vigoare a pachetelor de servicii medicale. Conform noilor reglementari, in functie de varsta, asiguratii beneficiaza de consultatii periodice preventive, pentru a depista din timp eventualele probleme de sanatate. Daca persoanele care contribuie la bugetul de sanatate au parte de mai multe servicii medicale suplimentare dupa introducerea pachetelor de sanatate, in cazul neasiguratilor sunt tratate doar urgentele, bolile cu risc de transmitere, iar ca noutate, gravidele beneficiaza de analize suplimentare.
Pachetele de sanatate diferentiate au intrat in vigoare luna trecuta, iar noile norme stabilesc exact care sunt serviciile de sanatate de care beneficiaza atat persoanele asigurate, cat si cele neasigurate. Pentru cetatenii care nu platesc contributia la sistemul public de sanatate, pe langa tratarea cazurilor de urgenta, au fost introduse si cateva servicii minime care sa vina in sprijinul celor care au posibilitati financiare reduse.
„Este un pachet minimal de servicii medicale, care se acorda persoanelor neasigurate, care prevede urgente medico-chirurgicale – sunt cinci situatii- boli cu potential endemo-epidemic, monitorizare a evolutiei sarcinii si leuzei, servicii de planificare familiala si activitati de suport. Activitatile de suport presupun deplasarea pentru intocmirea certificatului de deces, in conditiile in care nu sunt suspiciuni medico-legale in cazul respectiv”, a precizat presedintele CAS Maramures, Viorel Deghid.
Pe de alta parte, asiguratii au parte de servicii medicale mult mai complexe care includ consultatii, spitalizare, tratament in cazul unor afectiuni, analize si chiar unele interventii chirurgicale. Pachetul de baza, care se adreseaza asiguratilor, include si o serie de servicii medicale de preventie, prin care se doreste depistarea timpurie a problemelor medicale si, totodata, descurajarea internarilor care nu sunt necesare.
„Paleta de servicii este mult mai ampla si extinsa si ele se refera in primul rand la servicii medicale curative, pentru urgentele medico-chirurgicale, afectiuni acute, subacute, acutizarea unor boli cronice si pentru afectiuni cronice si servicii medicale de preventie si profilaxie. Aici intra consultatii periodice active pentru persoanele cu varste intre 0 si 18 ani, deci pentru copii, consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii, asa cum spuneam, la lauza, consultatii preventive pentru persoanele cuprinse intre 18 si 39 de ani, o data la trei ani de zile si, de asemenea, consultatii preventive la toate persoanele asimptomatice care au varsta peste 40 de ani, o data pe an”, a mai aratat Viorel Deghid.
In plus, pachetul de baza include si servicii medicale la domiciliu, in situatia in care asiguratii nu se pot deplasa pentru a ajunge la medic, dar si servicii aditionale, printre care investigatiile EKG si ecografia generala.
Sursa: Gabriela Kuhajda