Consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana reduce riscul de depresie cu pana la 25%, insa acest efect a fost observat doar in cazul femeilor, se arata intr-un studiu al cercetatorilor australieni. In studiul publicat in American Journal of Epidemiology se afirma ca acest fapt este generat de nivelul crescut de acizi grasi Omega 3 din peste, care interactioneaza cu hormonii sexuali feminini estrogen si progesteron, pentru a mentine functionarea corecta a creierului, informeaza dailymail.co.uk.
O echipa a Institutului de cercetare Menzies din Australia a monitorizat peste 1.400 de barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 26 si 36 de ani, pentru o perioada de cinci ani. Fiecare participant la experiment a tinut un jurnal al dietei pe care a urmat-o in acest interval – pentru a se vedea cat peste a consumat, inclusiv fructe de mare, creveti si midii -, facandu-se ulterior legatura intre dieta fiecarei persoane si sanatatea mintala a acesteia.
Chiar si dupa luarea in considerare a factorilor de risc pentru sanatate, cum ar fi fumatul, exercitiile fizice, consumul de alcool, educatia si locul de munca, a fost descoperita o legatura puternica intre consumul de peste si incidenta depresiei.
„In cazul femeilor, fiecare portie de peste adaugata in meniul saptamanal a dus la reducerea cu 6% a riscului de depresie in perioada imediat urmatoare. Femeile care mancau regulat peste mai mult de doua ori pe saptamana prezentau un risc cu 25% mai mic de a suferi de depresie in perioada imediat urmatoare comparativ cu cele care mancau peste mai rar de doua ori pe saptamana. In cazul barbatilor, consumul de peste nu a fost asociat cu reducerea riscului de depresie. Faptul ca efectul protector a fost observat in cazul femeilor si nu al barbatilor ar putea fi explicat prin aceea ca barbatii consuma mai multi acizi grasi Omega 3 din alte surse alimentare, mai ales din carne„, se precizeaza in studiul cercetatorilor australieni.
Oamenii de stiinta au observat ca femeile sunt de doua ori mai predispuse la depresie, mai ales intre 16 si 42 de ani, fenomen amplificat de faptul ca incearca sa echilibreze cariera si viata de familie.
Rata depresiei a inceput sa creasca in anii ’70, iar, in prezent, depresia este recunoscuta ca un factor de prezicere a riscului pentru afectiuni precum maladia Alzheimer si Parkinson. Oamenii de stiinta recomanda consumul de peste de doua ori pe saptamana, de preferat o portie de peste gras pe saptamana, cum ar fi macrou, ton proaspat, somon si sardine.
De asemenea, crustaceele si pestele alb sunt alimente bogate in nutrienti si in minerale esentiale, cum ar fi zincul si iodul. „Acest studiu demonstreaza din nou ca oamenii nu ar mai trebui sa considere mancarea doar materie prima si sa gandeasca intr-o perspectiva mai larga. Nu este nevoie de multe eforturi pentru a va schimba dieta, pentru a va bucura de beneficii considerabile pentru sanatate”, a spus nutritionistul Sarah Schenker.
Sursa: Mediafax