Vezi VIDEO
Un proiect lansat in dezbatere publica la nivel national propune ca toti copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani sa fie monitorizati si evaluati de catre medicii de familie, cu scopul de a depista cat mai devreme posibile tulburari de spectru autist. Specialistii arata ca recuperarea micutilor este cu atat mai eficienta, cu cat boala este descoperita mai devreme. Medicii de familie maramureseni sustin o astfel de initiativa si spun ca preventia este necesara, avand in vedere ca numeroase cazuri sunt depistate mult prea tarziu.
Problemele de comunicare si socializare sau orice modificari de comportament in randul copiilor mai mici de trei ani vor fi monitorizate de catre medicii de familie, daca proiectul aflat in dezbatere publica va deveni lege. Astfel, micutii ar putea fi evaluati periodic, o data la 6 sau 12 luni, atat prin observatie directa, cat si printr-un test recunoscut la nivel international, prin care pot fi depistate cu usurinta tulburarile din spectrul autist.
„Un screening si depistarea precoce inseamna, pentru copilul cu autism, sanse de recuperare mai bune. Consideram ca ar fi foarte oportun ca medicii de familie, sau cei care lucreaza in sanatate, sa aiba un instrument foarte simplu prin care sa poata sa depisteze precoce autismul. Exista un instrument international care se numeste M – CHAT, care se poate aplica. Este un test de 30 de intrebari, foarte simple, care pot fi folosite sau prin observare directa a copilului”, a aratat reprezentantul Asociatiei Autism Baia Mare, Iolanda Sztrelenczuk.
Medicii de familie isi arata disponibilitatea de a intra intr-un astfel de program national de preventie a autismului. Cu toate acestea, ei atrag atentia ca este necesar ca opinia publica si in special parintii sa fie informati cu privire la simptomele autismului, pentru a avea o mai buna comunicare cu medicul in situatia in care in comportamentul copilului apar o serie de modificari, chiar si minore.
„Cred ca e un lucru foarte bun, o initiativa foarte buna. Sigur, trebuie sa avem un mare sprijin din partea parintilor – nu spun de organizarea actiunii, care ridica totusi niste probleme, dar nu de nerezolvat – dar parintele trebuie sa fie constientizat ce inseamna autismul, sa fie foarte atent la comportamentul copilului. Copilul se poate dezvolta la un moment dat normal, cateva luni de zile si, dupa aceea, sa intervina ceva in evolutia lui, sa-si schimbe comportamentul”, a precizat medicul de familie Emilia Armeanu.
In plus, specialistii in domeniu ridica si o alta problema, si anume aceea a tratamentului care, dupa diagnosticarea cu autism, devine partea cea mai grea. Terapia combinata, speciala pentru tratamentul copiilor cu tulburari din spectrul autist, este foarte costisitoare si, in multe dintre cazuri, este suportata de catre parinti.
Proiectul presupune ca in prima faza copiii sa fie monitorizati de catre medicii de familie. Daca ulterior sunt descoperite modificari care pot sugera ca micutul sufera de autism, parintii acestuia ar putea fi indrumati catre un medic specialist pentru o evaluare mai amanuntita si apoi, pentru stabilirea unui diagnostic.
Sursa: Gabriela Kuhajda