Vezi VIDEO
10% dintre adolescentii romani cu varste pana in 16 ani au consumat droguri ilicite. Sunt cifrele ultimului studiu la nivel national, realizat in anul 2011. Cifra s-a dublat, practic, de la precendentul sondaj, realizat cu patru ani inainte. In incercarea de a preveni consumul de droguri de orice fel si de a-i informa corect pe tineri, Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Maramures deruleaza concursul “Mesajul meu antidrog”. Concursul se adreseaza elevilor de gimnaziu si celor de liceu si va avea mai multe sectiuni in care tinerii isi vor putea exprima opiniile.
Demarat inca din anul scolar 2003-2004, concursul national „Mesajul meu antidrog” a ajuns la editia a XII-a. Scopul acestuia este prevenirea consumului de droguri prin implicarea elevilor in activitati extrascolare, culturale artistice sau sportive. Din judetul Maramures vor fi selectate 10 scoli gimnaziale si 5 licee, astfel incat la concurs sa participe cel putin 3.500 de elevi.
„Tema concursului este <Coloreaza-ti viata altfel… fara droguri> si are urmatoarele sectiuni: eseu literar (in limba romana, maghiara, romani); film de scurt metraj, spot; arte vizuale si sport. Unde se va desfasura: in unitatile de invatamant liceale si ginmnaziale din Bucuresti si din judetele tarii in perioada februarie – iulie 2015. Scopul acestuia este mentinerea unui nivel scazut al consumului de droguri, respectiv reducerea cazurilor de noi consumatori din randul tinerilor din invatamantul preuniversitar”, a informat Flavia Salagean, coordonator CPECA Maramures.
Elevii de la Liceul de Arte au venit si cu o propunere pentru Centrul Antidrog. Sa introduca si o sectiune muzicala a concursului, acestia declarand ca doresc sa realizeze un imn cu mesaj antidrog. Amelia Baciu, profesoara elevilor, a declarat: „In 2002, sunt 13 ani de atunci, a fost primul concert antidrog din tara. A fost un proiect al Consiliului Local si Consiliului Judetean, am avut invitati reprezentanti ai muzicii folk, dupa care a fost o actiune nationala prin care tinerii au beneficiat de acest mesaj antidrog prin muzica pop. Si consideram ca avem un cuvant de spus nu neaparat cei de la Muzica, ci se intentioneaza sa se realizeze un imn antidrog, tocmai ca si initiativa de la nivel de judet”.
Ideile sunt bune doar ca publicul tinta lipseste cu desavarsire. La nivelul judetului nu exista date cu privire la numarul consumatorilor de droguri din randul tinerilor si a substantelor consumate de acestia. Toate datele sunt doar la nivel national, fara nicio indicatie pe judete sau macar pe regiuni. Centrul judtean antidrog detine date doar in legatura cu numarul persoanelor care au apelat direct la centru.
„Anul trecut au fost evaluate, la solicitarea in principal a Biroului Teritorial DIICOT, 20 de persoane, medical, psihologic si social, si au fost facute 9 interventii individuale, in special oferirea de informatii despre serviciile pe care centrul le ofera, pentru sapte persoane care au consumat sau pentru apartinatori ai acestor persoane”, a spus Flavia Salagean.
Elevii se bucura ca isi pot pune la treaba creativitatea printr-un nou concurs dar spun ca nu se face suficient pentru a stopa fenomenul consumului de substante interzise. „Cred ca este nevoie de mult mai mult si mai mult intervenit la substante. Ca am inteles ca etnobotanicele sunt facute din substante usor accesibile. Ar trebui mai mult interzise”, este de parere Alexandru Moldovan, elev in clasa a X-a la Liceul de Arte din Baia Mare.
Ultimul studiu, realizat in anul 2011 la nivel national, spune ca tinerii romani cu varsta de pana la 16 ani consuma in principal cannabis (7%), substante inhalante (7%) si ecstasy (2%).
Sursa: Sonia Rajnita