Avand in vedere avertizarile de Cod Galben si Cod Portocaliu care vizeaza cresterea regimului de temperatura pentru urmatoarele zile va informam ca in judetul Maramures, pentru interventiile in cazuri de urgenta sunt disponibile:
– 31 de ambulante din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures, cu personalul aferent;
– 6 autospeciale SMURD (plus 1 autospeciala de rezerva), cu personalul aferent;
– 10 autospeciale pentru transport de apa menajera catre populatia judetului;
– 29 de autospeciale ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Gheorghe Pop de Basesti” Maramures, pregatite pentru stingerea incendiilor;
– 98 de angajati ai ISU Maramures pregatiti pentru stingerea incendiilor/tura;
– 75 de servicii de voluntariat.
Precizam ca in acest moment in judetul Maramures, in contextul unui control tematic privind sistemele centralizate mici de aprovizionare cu apa potabila in mediul rural, efectuat de Directia de Sanatate Publica Maramures in cursul lunii mai 2015, sunt 16 unitati administrativ teritoriale (UAT-uri) care au alimentarea cu apa sistata, datorita (in mare parte) lipsei Autorizatiei Sanitare de Functionare.
Pana in prezent, in judetul Maramures, a fost semnalat un singur caz de lipotomie/deshidratare.
Pentru o mai buna informare a populatiei, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta, a emis un set de masuri de prevenire a efectelor periculoase pentru sanatatea populatiei in perioadele caniculare.
Recomandari privind protectia populatiei pe timpul caniculei:
– Deplasarile sunt recomandate in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul, in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice);
– Evitati aglomeratiile, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11.00-18.00; Purtati haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare;
– Beti 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe si ceaiuri caldute (soc, musetel, urzici);
– Mancati fructe si legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apa); mancati echilibrat si variat insistand pe produsele cu valoare calorica mica;
– Evitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase) in cantitate mare;
– Evitati alimentele cu un continut sporit de grasimi, in special de origine animala;
– Nu consumati alcool (inclusiv bere) – va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculei;
– Mentineti legatura cu persoanele in varsta (rude, vecini, persoane cu dizabilitati), interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferiti-le asistenta ori de cate ori au nevoie;
– Nu lasati copiii/animalele de companie singuri/singure in autoturisme;
– Cereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinta, manifestat de dumneavoastra sau copilul dumneavoastra;
– Creati un ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
– Persoanele care sufera de diferite afectiunii isi vor continua tratamentul, conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in perioada caniculara sa se consulte medicul curant, in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;
– Pentru ameliorarea conditiilor la locul de munca se va reduce intensitatea si ritmului activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, in locuri umbrite ori ventilate corespunzator.
Sursa: Injstitutia Prefectului Judetului Maramures