Vezi VIDEO
Anul 2015 se arata unul mai linistit pentru romani in comparatie cu cel trecut, care a fost caracterizat de agitatia de dinaintea alegerilor prezidentiale, spun analistii economici. Previziunile acestora nu sunt insa foarte optimiste, deoarece Romania nu sta bine din punct de vedere al stabilitatii economice. Analistii economici spun ca, in present, conjunctura economica mondiala nu e una favorabila, astfel incat nici lucrurile din tara noastra nu au cum sa evolueze pozitiv, in contextul in care Romania e dependenta de ceea ce se intampla in lume.
Conform unui studiu realizat recent, peste 53% dintre managerii romani se asteapta ca, in anul 2015, evolutia economica sa fie una pozitiva, in timp ce numai 34% vad o continuare a crizei, sub toate formele sale. Evolutie pozitiva inseamna, in opinia celor chestionati, o dezghetare a relatiilor de business, a investitiilor de stat si private, in general o deblocare a banilor din economie.
Analistii economici nu sunt la fel de optimisti, daca se ia in considerare actuala situatia din tarile de care Romania este dependenta. “Din punct de vedere economic, Romania este extrem de dependenta de situatia europeana si de situatia mondiala in general. Daca analizam structura PIB-ului se observa ca exportul ocupa un loc semnificativ, asa este si bine sa se intample. In schimb, tarile care ar trebui sa absoarba exportul nostru nu sunt in situatii bune. Asa ca degeaba vom produce daca nu va fi cine sa ne cumpere intr-un procentaj mai mare decat pana acum”, a afirmat analistul economic, Stefan Gonczi.
Analistul economic mai spune ca tara noastra are de suferit si din cauza conflictului existent in Ucraina. “Noi tot vorbim ca ne afecteaza mai mult sau mai putin situatia din Ucraina pentru ca s-au luat cateva masuri sanctionatorii impotriva Rusiei. In schimb, piata in general s-a restrans pentru ca s-au limitat exporturile catre Rusia. Acest lucru ne va incurca si pe noi pentru ca daca noi exportam anumite produse catre tarile Europei Occidentale, inchizandu-se sau reducandu-se si piata lor inseamna ca noi pe nisa pe care ne-am gasit se ingusteaza si atunci situatia noastra este putin mai grea”, a precizat Stefan Gonczi.
In ce priveste evolutia leului in raport cu principalele valute, Stefan Gonczi este de parere ca acest raport despre care se vorbeste oficial nu e nici intr-un caz sustinut de rezultatele economice. Specialistul mai spune ca este evident ca “leul in momentul de fata este mult prea puternic vizavi de performanta economica romaneasca”. In ce priveste modul in care va evolua leul in raport cu celelalte valute este clar ca de suferit au cel mai mult persoanele care au facut imprumuturi in euro, franci sau dolari.
Sursa: Camelia Tocaci