Conform previziunilor, cresterea PIB in Uniunea Europeana ar urma sa se diminueze cu aproximativ 1,8% in 2009, inainte de a se redresa usor in 2010, cu 0,5%, potrivit datelor comunicate de Comisia Europeana Cifrele prezinta pe scurt rezultatul impactului crizei financiare intensificate asupra economiei reale, si anume recesiunea mondiala aferenta crizei, manifestata prin reducerea considerabila a schimburilor comerciale mondiale si a productiei manufacturiere si, in anumite tari, prin corectiile de pe piata imobiliara.
In opinia analistilor europeni, gura de oxigen o vor reprezenta consumul si investitiile din sectorul public. Totusi, se preconizeaza ca amploarea recesiunii economice va avea un impact semnificativ asupra ratei de ocupare a fortei de munca si a finantelor publice.
Reprezentanti din Comisia Europeana au indicat ca e nevoie de aplicarea urgenta a unor masuri constand in imbunatatirea fluxurilor de credit la preturi rezonabile si implementarea rapida a pachetelor de stimulare fiscala pentru a incuraja investitiile si consumul privat.
„Pentru a spori gradul de incredere, este esential, de asemenea, ca statele membre sa se angajeze in mod explicit sa inverseze tendinta de deteriorare a finantelor publice de indata ce se va ajunge din nou la o situatie economica normala, pentru a asigura astfel viabilitatea pe termen mediu si lung a finantelor publice”, a afirmat Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.
Conform previziunilor intermediare publicate la inceputul saptamanii, mai repede cu aproximativ o luna decat in anii precedenti, cresterea economica ar fi scazut in 2008 cu aproximativ 1% atat in UE, cat si in zona euro, fata de pragul putin sub 3% din 2007. In 2009, PIB real ar urma sa scada brusc, cu aproximativ 1,8% in UE si cu 1,9% in zona euro.
Economia mondiala in recesiune in 2009
Conform estimarilor, activitatea economica la nivel mondial a scazut considerabil in ultimul trimestru al anului 2008. Pentru perioada urmatoare se asteapta ca recesiunea economica sa se extinda puternic, cu repercusiuni negative care vor afecta din ce in ce mai mult economiile de piata emergente.
Pentru 2009, cresterea mondiala a PIB ar urma sa incetineasca ajungand la 0,5% (fata de 3,3% in 2008 si de media exceptionala de 5% pentru perioada 2004 – 2007). Abia incepand cu a doua jumatate a anului 2009 este asteptata o crestere treptata la nivel mondial, care se va resimti cu preponderenta in SUA. In general, cresterea PIB la nivel mondial ar urma sa se ridice la aproximativ 2% in 2010, au aratat specialistii europeni.
Economia UE, lovita din plin
In al treilea trimestru al anului 2008, PIB a scazut cu 0,2% atat in zona euro, cat si in UE, ceea ce inseamna ca zona euro a cunoscut prima sa recesiune tehnica, dat fiind ca PIB a scazut timp de doua trimestre consecutive.
Date fiind incetinirea continua, constatata in sondajele efectuate in diverse sectoare si tari, precum si deteriorarea considerabila a altor indicatori de baza in cursul celui de al patrulea trimestru, se preconizeaza ca PIB va continua sa scada in primul semestru al acestui an. Incetinirea ar urma sa ia amploare in numeroase tari din cauza crizei financiare, a ciclului mondial si, in anumite state membre, a prabusirii pietei imobiliare. Diminuarea atat a cererii private, cat si a cererii externe nete ar urma sa franeze semnificativ cresterea PIB, care nu va beneficia decat de consumul si de investitiile din sectorul public.
Somajul in UE va creste cu 8 la suta
Reprezentantii europeni au aratat ca situatia de pe piata muncii a inceput sa se inrautateasca in majoritatea statelor membre in 2008, rata ocuparii fortei de munca in UE scazand cu 3 milioane de locuri de munca. Ca urmare, rata somajului ar creste pana la 8% in UE (si 9% in zona euro) in 2009, urmand apoi sa creasca si in 2010.
Efectele negative se vor reflecta si in finantele publice, care vor avea, de asemenea, de suferit de pe urma inversarii tendintei la nivelul veniturilor suplimentare fata de anii precedenti, precum si a unei structuri a cresterii bazate in general mai putin pe impozite. Prin urmare, deficitul global ar urma sa creasca in acest an in UE cu mai mult decat dublul sau, ajungand la 4% in 2009 (raportul fiind de aproximativ 1% fata de 4% in zona euro).
Incertitudini majore in conjunctura actuala
„Previziunile actuale sunt inconjurate in continuare de mari incertitudini, economia mondiala confruntandu-se cu cea mai grava criza de la al doilea razboi mondial. Riscurile care ameninta perspectivele de crestere sunt echilibrate”, a aratat Comisia Europeana, care a explicat ca vor fi si rele si bune.
Pe de o parte, impactul crizei financiare (inclusiv asupra sectorului imobiliar) si amploarea „buclei de reactie negativa” intre sectorul financiar si sectorul real al economiei intra in categoria „problema”, iar pe de alta parte, cresterea ar putea fi mai puternica decat se preconizeaza, daca, de exemplu, pachetele fiscale vor restabili increderea investitorilor si consumatorilor mai rapid decat s-a prevazut.
CITESTE SI:
Sursa: Ioana Osan