Vezi VIDEO
Putine sanse de revenire rapida a economiei Romaniei intrevad specialistii in domeniu. Multi considera ca e nevoie de masuri coerente care sa dea siguranta investitorilor, dar si de o conjunctura favorabila la nivel international. Ingrijorarea in ceea ce priveste viitorul economic al Romaniei si, totodata, al judetului Maramures a fost punctul comun al analizei pe care fosti absolventi si profesori de economie de la Universitatea de Vest “Vasile Goldis” au facut-o la solicitarea eMaramures.
Prodecanul Facultatii de Stiinte Economice din cadrul filialei baimarene a Universitatii ”Vasile Goldis”, Viorel Pop, a evidentiat faptul ca una dintre solutiile de iesire din criza trebuie sa fie incurajarea IMM-urilor.
”Noi acuma, cum vedeti, nu prea putem vorbi de o economie care sa fie a noastra. Marile firme sunt multinationale care sunt prezente in Romania si noi, ce putem sa facem, intr-adevar, doar pe calea IMM-urilor. De altfel, 60-70% din cei care lucreaza o fac in IMM-uri si asta ar fi una dintre solutii, dar nu singura”, a aratat prodecanul Facultatii de Stiinte Economice, Viorel Pop.
In plus, o serie de masuri sustinute impreuna cu alte state ale Uniunii Europene ar putea ajuta Romania, din punctul de vedere al specialistilor maramureseni. Intervievat pe acest subiect, miliardarul maramuresean Mircea Coza a atras atentia ca e nevoie de unitate la nivelul clasei politice pentru a nu se ajunge intr-o situatie dificila, similara celei din anii 2008 – 2009, cand mediul de afaceri a fost puternic zdruncinat.
”Mie mi s-ar parea normal sa reusim sa ne adunam prima data ca si oameni, ca si politicieni, sa vedem cam acelasi lucru, sa avem un numitor comun. In ultimul timp, tara s-a dezbinat politic, iar dupa aceea si din punct de vedere economic. Mi-e frica sa nu fie 2013 un an aproximativ ca 2008 sau 2009, adica mai rau. Mi-as dori sa nu fie asa”, a subliniat Mircea Coza.
Studenti, fosti absolventi, dar si dascali ai Facultatii de Stiinte Economice de la Universitatea ”Vasile Goldis” din Baia Mare au sarbatorit, in 21 noiembrie, Ziua Facultatii de Stiinte Economice. Printre fostii absolventi ai universitatii se numara actuali primari, consilieri locali, dar si oameni de afaceri. In cei 15 ani de la infiintarea facultatii, s-au pregatit peste 11.000 de absolventi de cursuri licentiale si 3.000 de absolventi de masterat.
Sursa: Gabriela Kuhajda