Nu este vorba de ghicitul in zatul de cafea, ci de transformarea cafelei calde in barometru. Contrar tehnicilor folosite de prezicatoare, pentru a ghici vremea atentia se concentreaza pe miscarea bulelor de aer de la suprafata bauturii. Reteta este simpla. Se toarna cafeaua in ceasca si se adauga, eventual, lapte si zahar pentru a produce mai multe bule de aer si a face astfel ”citirea” mai evidenta. Acelasi lucru se poate face cu o cafea neagra, un ceai sau o cacao, cu conditia ca bautura sa fie calda.
Daca bulele de aer se indeparteaza repede de centru si se aseaza de jur imprejurul cestii, este semn bun: vremea va fi buna urmatoarele 12 ore.
Daca bulele merg spre margine mai incet, sunt posibile precipitatii de scurta durata. In schimb, daca bulele se aduna in mijlocul cestii, este semn de ploaie, asa ca o umbrela sau un impermeabil nu strica.
Aceasta metoda este des utilizata de amatorii de drumetii.
Sursa: Agerpres