Vezi VIDEO
Cei cu datorii in euro la banci nu vor avea zile prea bune in 2012 pana in momentul redresarii economiei la nivel european, pentru ca se anunta un curs valutar in crestere. Cu toate astea, unii analisti sunt optimisti si sustin ca in conditiile in care se va gasi o solutie economica de rezolvare a crizei datoriilor, trendul la finalul anului 2012 va fi unul ascendent.
Vestile care vin din partea economistilor in ceea ce priveste noul an nu sunt destul de imbucuratoare. Faptul ca principala moneda folosita la exporturi, euro, ar putea ajunge chiar si la valoarea de 5 lei e des pomenita insa. Acest lucru va duce, inevitabil, la o crestere semnificativa a preturilor pentru produse.
”Cei care se ocupa cu partea aceasta monetara a economiei vorbesc ca e posibil in 2012 sa se ajunga la 4,5 pana la 5 lei pe euro. Acesta ar fi un lucru rau pentru populatie, intrucat noi ne bazam cvasitotalitatea produselor alimentare 70% sau poate mai mult, noi le importam, iar atunci cand se ajunge la asemenea cifre inseamna scumpiri ale produselor de baza, pe care le consuma fiecare roman”, a explicat economistul Stefan Gonczi.
Specialistii mai arata ca evenimentele negative din plan extern vor influenta puternic si actiunile cotate la bursa. Scenariile pesimiste arata o scadere pana la valorile anului 2008, insa sunt si brokeri optimisti, care spera ca statele europene vor gasi solutii de rezolvare a datoriilor vechi, acest lucru urmand sa influenteze pozitiv piata bursiera romaneasca.
”Din parerile unor analisti, exista doua scenarii pentru anul 2012: unul pesimist, care prevede o scadere undeva in ton cu anul 2008, o scadere abrupta a actiunilor, unele chiar cu 50% fata de valoarea actuala, dar eu cred si in scenariul optimist in care, conducatorii tarilor dezvoltate vor gasi solutii de rezolvare a crizei datoriilor suverane”, a spus directorul societatii de brokeraj Carpatica Invest din Baia Mare, Reghina Apan.
Brokerii sustin insa ca desi investitiile in aceste momente sunt riscante, in conditii de criza se pot castiga sume considerabile, prin investitii facute in etape. Prin urmare, cine va risca va castiga.
Sursa: Gabriela Kuhajda