Vezi VIDEO
Primarul Catalin Chereches le-a prezentat baimarenilor, astazi, 15 octombrie, stadiul lucrarilor la Parcul Public Central. Zeci de tineri si varstnici au vizitat santierul si au descoperit viitoarele atractii din zona. Oamenii au fost incantati sa descopere multiplele functiuni ale acestui spatiu public, incepand de la cele de agrement pana la cele educationale, turistice si estetice.
Viitorul parc, ce urmeaza a fi finalizat in primavara anului viitor, va cuprinde un Centru Expozitional ce va adaposti colectia de cactusi a lui Vida Geza, un labirint verde, foisoare si pergole, alei pietonale, locuri de joaca pentru copii, zone de picnic si o fantana arteziana din piatra, dar si zone de cultivare a plantelor floricole anuale, bienale si perene.
„Tin foarte mult la acest proiect pentru ca a fost o zona degradata a orasului, se afla intr-o zona de conflueta a trei cartiere, care meritau sa aiba un spatiu curat, agreabil, un spatiu in care oamenii de aici, dar si din alte parti, sa se poata relaxa. Sunt diverse tipuri de functiuni care au fost gandite aici, de la pavilionul care se construieste si care va adaposti colectia de cactusi Vida Geza, dar si colectia de sculpturi si atelierul sculptorului, apoi avem locurile de joaca, avem acest labirint verde care se construieste aici. Ideea este ca va fi un spatiu cu care innobilam orasul, il infrumusetam si este un prim pas in ceea ce inseamna reconstructia zonei centrale a orasului, pentru ca vom continua cu zona de sport, unde vom realiza un parc sportiv in viitor”, a declarat primarul.
Catalin Chereches a adaugat faptul ca un astfel de spatiu public are nevoie si de atractii pentru a avea energie si pentru a prezenta interes, atat pentru tineri, cat si pentru cei mai in varsta. Nu este suficient sa ai spatiu verde si alei frumoase pentru a genera o zona de interes. Tocmai de aceea, investitia din Parcul Public Central se va continua, in urmatoarea perioada, cu cea de la Complexul Sportiv, urmand ca intreaga zona sa devina una vizitata atat de localnici, cat si de catre turisti.
„Un spatiu public nu inseamna doar niste alei bine pavate, bine asfaltate. Si nu inseamna doar zone verzi. Un spatiu public, ca sa aiba valoare, trebuie energizat. Trebuie sa existe cateva puncte de atractie. Aici avem pavilionul de cactusi si sculpturi, vom avea si niste zone de alimentatie publica, sa existe posibilitatea ca oamenii sa vina si sa stea la o cafea. Nu doar plimbarea este necesara pentru baimareni ci si astfel de zone, unde sa se adune si sa isi petreaca timpul liber. Eu cred ca, avand in vedere si proiectul parcului sportiv, toata aceasta zona va avea in urmatorii 2-3 ani o atractie deosebita si pentru noi, pentru baimareni, dar si pentru cei care vin sa ne viziteze orasul”, a adaugat Catalin Chereches.
Investitia din Parcul Public Central, in valoare totala de aproape 16 milioane de lei, va cuprinde cele mai spectaculoase ansambluri de joaca pentru copii din municipiul nostru, un turn inalt de 12 metri, cu tobogane, dar si un alt sistem, in forma de piramida, cu o inaltime de patru metri.
„Exista acel pavilion de cactusi, exista doua refugii, pagode, pentru odihna, pentru relaxare, pentru umbra si adapost de ploaie, avem labirintul verde, unic in tara la asemenea dimensiuni si unde tinerii se vor putea distra si ascunde, dar ii vom gasi pentru ca vom avea si sistem de supraveghere. Vom avea si cel mai spectaculos loc de joaca din municipiul nostru, cu o inaltime de 12 metri”, a explicat Eleonora Ghete, sefa Serviciului Public Ambient Urban.
Baimarenii s-au declarat incantati de aceasta investitie, marturisind ca parcul va fi unul utilizat atat de batranii care vor iesi sa isi plimbe nepotii, cat si de catre tinerii care vor avea posibilitatea sa intreprinda in aceasta zona diverse activitati de relaxare si petrecere a timpului liber.
„Mi se pare foarte frumos si foarte util. Sper sa fie gata anul viitor, sa putem si noi batranii sa ne bucuram de el. Cu siguranta, este nevoie de un asemenea loc in Baia Mare si ne bucuram mult ca se face”, a marturisit Maria Pop.
„Este extrem de important, este incurajator si pentru cei batrani si pentru cei tineri si constituie un gest care are viitor. Ceea ce se face acum, in acest mod, reprezinta o radacina pentru viitor, pentru viata noastra pe care trebuie sa o aparam de greutati, de lucruri care ne doboara daca nu suntem atenti”, a declarat la randul sau Gheorghe Susa, un alt baimarean.
Lucrarea este finalizata in acest moment in proportie de 65%, fiind conturate deja atat aleile, cat si pergolele si foisoarele, dar si labirintul verde. A fost instalat sistemul de irigare si a fost realizata canalizarea, in timp ce cladirea centrului expozitional este si ea aproape ridicata. Intreaga investitie se va finaliza in primavara lui 2015.
Sursa: Tania Purcaru