Vezi VIDEO
Catedrala „Sfanta Treime” din Baia Mare a rasunat astazi, 25 mai, la primele ore ale diminetii, zeci de elevi de la scoli din Baia Mare, dar si din alte localitati ale judetului Maramures cantand pricesne specifice acestei perioade a anului. Tinerii au participat la cea de-a XIII-a editie a manifestarii cultural-religioase „De la Inviere la Inaltarea Domnului” si, totodata, la faza judeteana a olimpiadei de mestesuguri artistice traditionale. La final, toti copiii au fost premiati, iar cei mai talentati au fost selectionati pentru a reprezenta Maramuresul la faza nationala a competitiei.
Olimpiada de mestesuguri artistice traditionale reuneste lucrari realizate pe mai multe sectiuni, printre care icoane pe sticla, icoane pe lemn, teatru religios sau grupuri vocale cu pricesne. Daca in cursul zilei de ieri, o parte dintre elevii calificati la faza judeteana si-au aratat maiestria si indemanarea la pictura, scris sau confectionat, astazi, ceilalti au dovedit ca sunt inzestrati cu talent la cantat, oferindu-le celor prezenti cateva pricesne.
„An de an, intre marele praznic al Invierii Domnului si Inaltarea Sa la cer, ne intalnim pentru a-l lauda pe Dumnezeu, pentru a aduce din scoala in biserica si din biserica spre cer lauda lui Dumnezeu cel intreit in persoane. Aceeasi activitate, aceleasi sectiuni in fiecare an, in schimb sa stim ca altii sunt, de fiecare data, actorii. Actorii sunteti dumneavoastra, dragi elevi, care puneti in suflet si in glas, pe hartie, pe sticla sau pe lemn, ceea ce primiti de mai sus decat voi”, a precizat inspectorul scolar de religie, preotul Florin Hoban.
Coordonati de profesorii lor, elevii au cantat cu daruire si pasiune, marturisind ca isi doresc sa-i impresioneze pe cei prezenti la eveniment. Cu toate acestea, nu au uitat ca se afla intr-o competitie, fiecare dorind sa fie cel mai bun.
„Noi am venit cu domnul profesor de religie, cu doua pricesne: „Vreau langa Dumnezeu” si „Primavara dulce”. Am venit cu ganduri bune, sa vestim ca „Hristos a inviat”. Pentru mine, este primul an in care particip la aceasta olimpiada”, a povestit una dintre „vestitoarele” din Sisesti, Andreea Pintea.
„Vrem sa ii facem fericiti pe oameni prin aceste cantari. Mie personal imi place foarte mult sa cant si vreau sa particip la multe concursuri. Am mai participat la aceasta olimpiada si anul trecut, si acum doi ani”, a marturisit o alta „vestitoare” din Sisesti, Andreea Poto.
Juriul, format din preoti si profesori, a notat fiecare participant sau grup de elevi, iar la final, toti au fost recompensati cu diplome. Totodata, cei mai talentati dintre ei au fost alesi pentru a reprezenta judetul Maramures la faza nationala a olimpiadei de mestesuguri artistice traditionale.
Sursa: Gabriela Kuhajda