Vezi VIDEO
Formarea cainilor ghizi pentru persoanele cu deficiente de vedere e o practica ce incepe sa fie luata serios in calcul. Multi dintre dresorii de animale din tara au inceput sa organizeze actiuni de popularizare prin care sa le explice oamenilor cat de important este un astfel de prieten pentru nevazatori. Pe langa faptul ca ofera un sprijin moral, cu ajutorul patrupedelor dresate, nevazatorii pot sa faca unele treburi casnice si sa aiba o viata sociala mai activa.
In strainatate, cainii ghizi sunt considerati demult cei mai buni prieteni pentru nevazatori, insa, in Romania, multe dintre persoanele cu astfel de deficiente nu stiu de alternativa propusa de dresori.
“In momentul de fata acest fenomen este foarte rar intalnit la noi in tara, dar speram ca in viitor sa fie foarte popular si sa aiba acces foarte multi oameni cu asemenea nevoi. In primul rand, este un punct foarte sigur in viata lor. Ei sunt cei care ii ajuta, ii conduc, le semnalizeaza fiecare obstacol”, a spus Zoltan Szabo, presedintele Asociatiei Angel Dog Satu Mare.
Dresarea cainelui este un proces complex care necesita nu numai antrenarea patrupedului ci si a nevazatorului, invatarea facandu-se doar impreuna. O astfel de relatie de prietenie este recomandata si de psihologi, care sustin ca ajuta foarte mult la reintegrarea in societate a persoanei nevazatoare.
“E extraordinar. Dispar anxietatile, dispare frustrarea, pentru ca stii ca te poti baza pe cineva. Apare reintegrarea in viata sociala. Oamenii acestia nu se vor mai izola, si isi vor relua inclusiv actul de a merge la plimbare, de a vizita cunostinte si chiar de a-si gasi un job”, a explicat psihologul Maria Cristina Oanea.
Baimarenii care au participat weekend-ul trecut la un spectacol de dresaj canin din mall au putut sa vada cum se comporta un caine ghid pentru nevazatori. Asociatia Angel Dog din Satu Mare a adunat la un loc mai multe rase de caini care si-au aratat calitatile in fata zecilor de privitori.
Sursa: Diana Grad