Foarte des marginalizați, excluși și neînțeleși de cei de vârsta lor. Cei mai mulți copii cu dizabilități din România ar putea fi integrați ușor, însă familiile lor trec prin adevărate chinuri ca să le ofere educație. O asociație le vine în ajutor. Un proiect inedit își propune să îi împrietenească pe copiii fără dizabilități cu cei care au nevoie de grijă specială.
Alexandra este mama lui Edi, un copil cu autism în vârstă de 9 ani. Povestește că mereu s-a confruntat cu marginalizarea și cu bullying-ul în interacțiunile băiatului ei cu alți copii. Așa i-a venit ideea de a înființa o asociație care să ajute familiile aflate în astfel de situații.
Într-o situație similară este și Mădălina Dragomir, mama unui băiețel de 5 ani, diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist.
Realitatea sumbră a României arată că, din cei aproape 20 de mii de copii cu forme medii și ușoare de dizabilități, unii ar putea fi incluși în sistemul de educație. Însă prea puțini merg la școală. Nu există specialiști pregătiți să îi ajute, curricula nu e adaptată nevoilor lor, iar ceilalți nu știu să îi accepte.
ONG-urile au creat programe ca să-i sprijine. Unul dintre ele este „Make a Friend”, al Asociației Story of Autism.
Dacă aveți un copil între 6 și 13 ani, îl puteți înscrie în acest program la sediul asociației. Cel mic va veni o dată pe săptămână, pentru aproximativ două ore, timp în care, sub îndrumarea unui terapeut, se va putea juca și împrieteni cu un copil care are o tulburare din spectrul neurologic.
Acest tip de apropiere, spun specialiștii, are multe beneficii.
Proiectul „Make a Friend” este gratuit și a debutat în vară. Întrerupt din cauza pandemiei, va fi reluat în preajma sărbătorilor.