Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, de la inceputul anului 2015, aproape 6.800 garantii, in valoare de 555 milioane lei, acestea sustinand credite de peste 1,11 miliarde de lei pentru Programul “Prima Casa”, iar valoarea medie a finantarii accesate a fost de aproximativ 165.000 lei, informeaza, marti, institutia.
Programul Prima Casa este cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM SA, statisticile si analizele realizate confirma faptul ca acest program continua sa inregistreze o evolutie ascendenta. Programul Prima Casa poate fi considerat un indicator al increderii romanilor in viitor si a faptului ca rezultatele macroeconomice, evolutia pozitiva a economiei Romaniei, devin vizibile la nivelul intregii societati. Solicitarile de garantare au crescut, in primele patru luni din 2015 cu aproximativ 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, se arata intr-un comunicat al FNGCIMM.
Ritmul mediu al solicitarilor de garantare primite, in ultima perioada, de FNGCIMM, este de 220 solicitari pe zi, fata de 120 solicitari/zi, cat se inregistrau in aceeasi perioada a anului trecut. De la debutul programului, incepand cu anul 2009, FNGCIMM SA a acordat aproape 139.000 de garantii, in valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate in valoare de circa 23 miliarde lei.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a „Romaniei. Garantia FNGCIMM este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar.
Sursa: Agerpres