Se spune că toate lucrurile bune ajung la un sfârșit. Deocamdată această zicală este valabilă și pentru „Conferința XGEN NEXT 100” care este oficial încheiată! După patru zile de muncă și distracție care s-au amestecat foarte bine cu mediul academic, după patru zile în care echipa XGEN a fost gazda a peste 60 de concurenți din toate colțurile țării, a sosit momentul să trecem în revistă câteva amintiri.
Evenimentul a debutat miercuri, 9 mai, cu sosirea primilor concurenți din țară. Probabil caracteristicile comune și entuziasmul cu care au venit aceștia în Baia Mare, ne-a ajutat să îi integrăm în colectivul nostru foarte ușor. Vorbind despre studenții care au venit din alte orașe în acest an la XGEN, trebuie să folosim cuvintele „curaj, pricepere, ambiție, performanță”. Ei sunt cei mai buni pe domeniul lor, au venit într-un oraș nou, la un eveniment nou și au dovedit priceperea lor în toate secțiunile la care au concurat. Pentru că respectul și cuvintele frumoase sunt acordate de ambele părți, avem câteva păreri de la unii dintre participanți:
„Mă numesc Brezeanu Florina, sunt studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, anul al II-lea, iar anul acesta, prin intermediul Asociației Studenților Facultății de Limbi și Literaturi Străine, unde activez și ca voluntar, am aflat și am aplicat pentru Conferința XGen, întrucât mi s-a părut o idee inovativă și interesantă. Drept urmare, am luat parte la aceasta între 10 și 12 mai și am rămas cu un gust mai mult decât excelent în ceea ce privește ambianța locului, creată de oameni. Nu pot afirma ce mi-a plăcut mai mult: frumusețea locului sau caracterul oamenilor. Locul este o oază verde, ceea ce nu poate decât să încarce sufletul omului cu energie revitalizantă, iar oamenii contribuie în completare cu bunătatea și căldura lor sufletească. Deși și ei se grăbeau, pentru buna desfășurare a evenimentului, caracterul lor calm îmi dădea impresia de o grabă lentă, ceea ce nu a putut decât să îmi bucure percepția, deja formată după 2 ani de activitate în București. A fost o experiență deosebită și aștept cu drag să mă întorc pe acele meleaguri.„- ne spune Brezeanu Florina din București
“Pentru mine Xgen a fost o oportunitate bună pentru a întâlni persoane noi și a face schimb de idei și de experiență cu ele. Mai mult mi-a oferit ocazia de a vizita Baia Mare, un oraș foarte frumos cu o istorie bogată.” –ne spune Ioji din Petroșani
Activitatea de joi, 10 mai, a echipei XGEN în ce îi privește pe participant s-a rezumat la un tur al orașului Baia Mare. Un tur de aproximativ 5 kilometri în care au fost vizitate obiective precum: Parcul „Regina Maria”, Muzeul de Etnografie, Câmpul Tineretului, Centru Vechi, Turnul lui Ștefan. Nici unul dintre obiective nu a rămas ne fotografiat. Acest tur de joi ne-a oferit posibilitatea să îi cunoaștem mai bine pe oaspeții noștri, și ei la rândul lor au avut ocazia să viziteze câteva din obiectivele turistice ale Băii Mari. Pe de altă parte, tot joi au fost puse la punct ultimele detalii ale desfășurării secțiunilor de vineri și sâmbătă. Ziua s-a încheiat cu o masă festivă în care comunicarea a fost pusă pe primul plan. Fiecare voluntar având ocazia să își exprime ideile, care au fost combinate astfel încât XGEN-ul a fost un eveniment reușit.
Vineri, 11 mai a fost cea mai complexă zi. Activități de la primele ore ale zilei, muncă, dead-line-uri, dar cu toate acestea, organizarea a fost extraordinară și „Secțiunea R&D” a început la ora 10 printr-o atmosferă fantastică. Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare fiind plină cu studenți care au venit să își susțină colegii sau să învețe lucruri noi. Pentru că munca eficientă trebuie să conțină și pauze, la ora 13:00 s-a făcut o pauză de masă în care toți cei prezenți au putut să servească prânzul oferit de organizatorii XGEN. Începând cu ora 14:00 a debutat și maratonul informațional în care participanții au avut 24 de ore la dispoziție ca să găsească cele mai bune soluții în conceperea unei idei aplicative care ar ajuta fiecare student din această lume. Seară s-a finalizat cu o vizită la Muzeul Satului, unde voluntarii din două organizații au creat o reprezentare specială a unui război dintre daci și romani. După care a urmat a petrecere pentru toți participanții care l-a avut în primul plan pe dj-ul Cătălin Jurj, cunoscut și ca „Dj Shine”.
Sâmbătă s-a finalizat heckatlon-ul, iar cele 10 echipe care au pornit la întrecere au fost frânte, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe participanți să participe la „Secțiunea Talks”, secțiune în care, 10 dintre cei mai buni speakeri pe domeniu informatic și comunicațional. Fiecare a avut la dispoziție câteva minute în care să-și susțină prezentările, oferind învățături și alte lucruri interesante celor prezenți în sală. Trebuie amintite personalități precum: Onoriu Raul Dan, Paul Pop, Victor Hernest, Răzvan Costea-Bărluțiu, Vlad Șuteu, Corneliu Bălănean, Sebastian Cochinescu, Cosmin Sabo, Mihai Țăranu și nu în ultimul rând, Petrică Pop Sita- prorectorul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
Următoarea etapă în desfășurarea evenimentului are de a face cu festivitatea de premiere în care cei mai buni dintre cei buni au primit cupele, diplomele și nu în ultimul rând premiile, fiind aplaudați de sală întreagă.
Iar pentru că un eveniment reușit trebuie să ofere șanse fiecărei persoane prezente, organizatorii XGEN au creat și o tombolă cu premii speciale. Cele mai râvnite fiind 3 bilete la Untold. Așa că fiecare individ prezent în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare a avut șansa să câștige unul dintre cele 23 de premii.
Iar pentru ca totul să fie perfect, după încheierea evenimentelor din cadrul „Conferinței XGEN”, participanții au oferit o mână de ajutor în strângerea și curățirea sălilor în care s-a desfășurat XGEN-ul.
Așadar, obiectivul nostru a fost îndeplinit. Am reușit să inspirăm studenți și profesori, să îi determinăm să îmbrățișeze provocările viitorului. Să transformăm viețile studenților pregătindu-i pentru succes în carieră și în viață. Această conferință a fost dedicată celor care doresc să își dezvolte abilitățile de conducere, conținut academic, relaționare, și crearea unei mentalități axată pe dezvoltare.
Pe această cale dorim să le mulțumim tuturor participanților, celor peste 500 de spectatori prezenți, partenerilor și sponsorilor care ne-au ajutat în organizarea acestui eveniment. Astfel trebuie amintite instituțiile: Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Consiliul Județean Maramureș, Cluburilor „Rotary” și „Rotary 2005” din Baia Mare, Brutăria Baia Sprie, Universal Alloy Corporation (UAC), One IT, Soft Vision, Sprint Point, Cart Generation, Fundației Universitas și Ligii Studenților ”Pintea Viteazul”.
Autor: Andrei Buda