Primarul Clujului Sorin Apostu a recunoscut, luni, in fata judecatorilor de la instanta suprema, ca in urma perchezitiilor de la domiciliu si de la biroul sau s-au gasit 17 telefoane mobile, dintre care el folosea efectiv doua, sotia sa alte doua, sustinand insa ca nu este colectionar. Instanta suprema a luat in discutie, luni, contestatiile facute de primarul Cluj-Napoca, Sorin Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia, impotriva deciziei Curtii de Apel Cluj, prin care pe numele lor s-au emis mandate de arestare, pentru 29 de zile.
Intrebat de judecatorii instantei supreme, in timpul audierilor, cate telefoane mobile s-au gasit in urma perchezitiilor de la domiciliu si de la biroul sau, Sorin Apostu a aratat ca s-au gasit in total 17 terminale mobile.
Intrebat ce facea cu atatea telefoane, Sorin Apostu a spus ca el folosea doar doua, in vreme ce sotia sa alte doua. Despre restul telefoanelor Sorin Apostu a aratat ca erau fie foarte noi, fie foarte vechi si unele stricate, fara a da o explicatie clara a detinerii lor.
Intrebat de instanta daca este colectionar de telefoane mobile, Apostu a revenit cu explicatia potrivit careia unele dintre telefoane sunt foarte vechi si chiar stricate si ca cele noi, functionale, au fost „primite” fie la oferta, fie ca „bonus”.
El nu a spus de ce tinea toate aceste telefoane. Intrebat despre relatia sa cu denuntatoarea Aspazia Droniuc, edilul Clujului le-a spus magistratilor ca o cunoaste pe femeie de aproape zece ani, inca de pe vremea cand aceasta facea presa.
„Nu am avut cunostinta ca Aspazia Droniuc urma sa incheie contracte pentru 2012 cu RATUC Cluj. Legat de Aspazia Droniuc nu am discutat niciodata cu directorul RATUC, precum nici despre altcineva. O cunosteam de zece ani, din mass-media, si ulterior din PDL, ea fiind membru o perioada. Din declaratia ei, data la procuror, am inteles ca a presupus ca as fi descutat cu Liviu Neag, directorul RATUC. Ea nu mi-a cerut niciodata, iar eu nu i-am acordat vreun fel de favor in relatia cu RATUC”, a mai explicat Apostu judecatorilor.
El a aratat ca se intalnea lunar, „periodic”, cu Liviu Neag, directorul RATUC, la sedintele de lucrari ale primariei si ca nu avea o relatie extraprofesionala cu acesta.
Apostu a mai sustinut ca el ca primar nu avea competente de a verifica „justetea contractelor RATUC”.
Intrebat despre licitatia pentru salubrizare menajera a orasului cu Societatea Bratner Veres, Apostu a aratat ca el nu a avut nicio atributie in comisia de licitatie, constituita la nivelul primariei Cluj, si ca nu a detinut calitatea de mebru in aceasta comisie.
Apostu a mai aratat ca aceasta comisie de licitatie era alcatuita din mai multe persoane intre care juristi, specialisti, dar si trei sau cinci membri din primarie, persoanele fiind desemnate de sefii fiecarei directii in parte, el semnand doar ordinul de constituire al Comisiei de licitatii, dupa ce acesta a fost vizat de toti membri sectoarelor de specialitate.
„Nu cred ca am competenta legala de a modifica componenta comisiei si nu am procedat astfel niciodata. Licitatia a fost oricum contestata in instanta deoarece Bratner Veres nu a obtinut contractul integral ci doar pentru partea de Est a orasului. Practic toti deponenti au castigat o parte din contract. Contractul de concesiune a fost incheiat doar dupa validarea sa in instanta. Primaria nu platea nimic ci primirea anual o redeventa de 50 de mii de euro. Bratner Veres detinea inainte de aceasta licitatie aproximativ 80 la suta din serviciile de salubritate menajera la nivelul orasului”, a mai aratat Apostu.
El le-a precizat judecatorilor ca nu a fost rugat niciodata de omul de afaceri Calin Stoia sa intervina pentru rezolvarea unor solicitari facute de „Bujor sau Batalii” si nici pentru alte persoane.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, retinut pentru luare mita de mita in forma continuata, si directorul general al Brantner Romania, Calin Stoia, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, in baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, in perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind incasati de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.
In acest dosar mai sunt acuzati pentru dare de mita si oamenii de afaceri Simion Muresan (Electrogrup), Calin Stoia (director general al Brantner Romania), si Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Sursa: Mediafax