Membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures au decis, in sedinta de miercuri, sa trimita o comisie de specialisti la Viseu de Sus care sa stabileasca daca este necesara dinamitarea podului de gheata format pe raul Vaser. Interventia a fost ceruta de viceprimarul orasului, Ioan Vanjureac, care a spus ca cetatenii sunt panicati ca s-ar putea produce inundatii in cazul unei incalziri bruste a vremii, de genul celor care s-au inregistrat in urma cu trei ani.
Prefectul Gyongyike Bondi a fost informata de directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures, Iuliu Szekely, ca situatia nu prezinta deocamdata risc. Chiar si asa reprezentantul guvernului in teritoriu a cerut verificari la fata locului. O echipa de specialisti de la SGA si ISU urmeaza sa se deplaseze la Viseu de Sus, pe valea Vaserului, si sa analizeze situatia si sa propuna masuri.
Viceprimarul Ioan Vanjureac a declarat ca in ultimele zile cetatenii au facut presiuni si au cerut interventia autoritatilor, aratand ca se simt in pericol. El a spus ca zona este cunoscuta pentru riscul care il prezinta si a declarat ca le-a facut oferta cetatenilor sa se mute intr-un bloc din Viseu de Sus, dar ca acestia au refuzat sa isi paraseasca gospodariile. ”Oamenii s-au obisnuit acolo. Nu vor sa stea in oras. Ce putem sa facem. A existat o oferta si au refizat-o”, a declarat viceprimarul.
Inspectia la podul de gheata de pe valea Vaserului se va face in zilele urmatoare. Dorel Trif din cadrul Inspectorartului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures a spus ca exista explozibilul necesar pentru detonare. ”Avem in stoc 1.000 de kilograme de exploziv, 1.000 de capse, doi kilometri de fitil… Deci Suntem pregatiti sa actionam in orice moment in punctele critice”, a aratat Dorel Trif. Deocamadata, in Maramures doar la Viseu sunt probleme.
Poduri de gheata intrerupte, dupa cum au informat reprezentantii Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST), mai sunt pe raul Iza, la Stramtura, precum si pe raul Mara, la Mara si Vadu Izei.
Directorul DAST, Marius Minzat, a declarat ca gheturile de pe cursul apelor din bazinul hidrografic Somes-Tisa ”nu prezinta probleme, in acest moment”. El a precizat ca acestea ar putea aparea pe fondul cresterii semnificative a temperaturilor, insotite de precipitatii sub forma de ploaie. ”In acest caz, odata cu topirea gheturilor, ar putea exista pericolul formarii de blocaje, precum si cresteri de debite si de niveluri pe cursurile de apa”, a avertizat Minzat.
Conform prognozei emise de Centrul Meteorologic Transilvania Nord, pentru intervalul imediat urmator, nu se prevad decat precipitatii slabe si izolate, iar regimul termic se va situa intre -5 si 3 gr. C. In asemenea conditii, formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante. Nivelurile raurilor se vor situa sub cotele de atentie.
Sursa: M.M.