Cele mai mari probleme sunt la Strâmtura, unde primăria a contractat lucrări de 1,2 miliarde de lei pe care acum nu le poate plăti. ”Constructorii au fost de acord să lucreze pe datorie pentru că le-am zis că într-o lună vor avea banii. Au trecut trei luni şi nimic. Normal că nimeni nu mai vrea să lucreze. O să ne prindă iarna şi noi tot nu vom termina ce avem de făcut”, a declarat primarul Ioan Pasere.
Nu doar guvernanţii au uitat de banii promişi. Nici societatea Drumuri Poduri SA din subordinea Consiliului Judeţean nu a mişcat un deget. Drumul Judeţean 171D care în iunie a fost surpat de ape în satul Slătioara este în continuare distrus. Până acum doar s-a umplut cu piatră craterul imens apărut în şosea. Evident că la fiecare ploaie pârâul muşcă sub drum, iar oamenii se tem că dacă va veni o nouă viitură apa le va lua casele.
Primarul Pasere spune că a făcut numeroase intervenţii şi că autorităţile de la judeţ i-au promis că problema va fi rezolvată. ”Ni s-a zis că problema nu e aşa mare pentru că se poate circula spre Glod pe cealaltă rută, de la Poienile Izei. Ei nu vor să înţeleagă că îţi trebuie maşină 4×4 ca să mergi pe acolo şi că la cum sapă pârâul de lângă drumul judeţean, dacă vine apa ne ia cu totul”.
În Strâmtura au fost de două ori inundaţii în acest an. Au fost lovite satele aparţinătoare Slătioara şi Glod, iar autorităţile au evaluat că ar fi nevoie de 28 de miliarde ca să refacă infrastructura distrusă de ape. Până acum s-au primit doar câţiva litri de motorină şi multe promisiuni.
La cuţite cu constructorii au ajuns şi primarii din Şieu, respectiv Vadu Izei. După inundaţii, ei au început în comune lucrări pe datorie în valoare de miliarde de lei, iar firmele cu care au contracte îi presează acum să pună banii jos. Aleşii sunt invidioşi că primăriţa din Botiza a fost sprijinită de guvern şi spun că ar fi fost mai corect ca banii daţi de cei de la Bucureşti – 15 miliarde de lei – să fie împărţiţi tuturor localităţilor maramureşene lovite de inundaţii.
”Ştim că nici acolo nu ajung banii aştia, dar nici aşa, să nu primeşti nimica. Trebuia să ne dea la toţi macar un miliard-două ca să putem plăti firmele care lucrează”, a spus supărat primarul din Şieu, Valentin Tuvene. În această comună apele au ucis o femeie şi au dărâmat mai multe locuinţe. Probleme mari în Maramureşul istoric s-au înregistrat şi din cauza alunecărilor de teren care au urmat inundaţiilor. Pentru oprirea lor autorităţile au făcut lucrări… tot pe datorie.
Sursa: Larisa Tivadar