Subprefectul judetului Maramures, Stefan Gonczi, a criticat dur autoritatile locale. El a aratat ca reprezentantii administratiei locale sunt departe de problemele cetatenilor si le-a atras atentia ca cea mai mare sanctiune pe care ar putea sa o primeasca ar fi sa nu fie votati la alegerile locale. Pe de alta parte, prefectul Gyongyike Bondi a declarat ca se vor face demersuri la nivel central pentru ca legea privind protectia civila sa fie completata, astfel incat sa fie prevazuta sanctionarea primarilor care nu asigura permanenta cand sunt primite avertizari meteorologice.
Autoritatile maramuresene au convocat luni, 26 mai, sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a analiza modul in care s-a intervenit saptamana trecuta cand a fost primita o avertizare meteorologica de cod portocaliu prin care erau anuntate fenomene meteorologice periculoase, precipitatii abundente si vant puternic.
Colonelul Petru Dican, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, a semnalat mai multe probleme la nivelul comunicarii cu reprezentantii primariilor din judet. In prima faza cand s-au transmis informatiile privind avertizarea meteorologica la toate primariile, au existat trei situatii in care fax-ul nu a putut fi receptionat. Pentru a fi siguri ca autoritatile locale primesc informatiile, reprezentantii ISU au apelat si la metoda trimiterii de sms-uri.
Numai ca sase dintre primarii nu au putut fi contactate deloc telefonic, iar mesajul transmis prin sms nu a ajuns nici la primar, nici viceprimar si nici secretarul primariei. Este vorba despre Primariile din Borsa, Baita de Sub Codru, Cupseni, Miresu Mare, Stramtura si Remetea Chioarului. De altfel, la Borsa nu a raspuns nimeni nici macar pe telefonul Primariei, a precizat colonelul Petru Dican.
Seful ISU Maramures a aratat ca dupa ce a fost primita dispozitia din partea prefectului de a fi asigurata permanenta la primarii pe timpul noptii, s-au trimis echipe in teritoriu pentru a se vedea daca primarii intr-adevar s-au conformat ordinului primit. Din cele 24 de institutii verificate, cinci primarii nu au asigurat serviciul de permanenta. Echipa condusa de seful centrului operational din cadrul ISU a gasit inchise primariile din Ardusat, Farcasa, Saslsig, Ulmeni si Arinis. Aici au fost trimise atentionari in scris pentru nerespectarea prevederilor legale, iar daca situatia se va repeta, autoritatile locale risca sanctiuni, a atras atentia colonelul Petru Dican.
Pe de alta parte, acesta a semnalat ca nu exista o precizare clara in ordonanta 21 si nici in legea protectiei civile cu privire la aplicarea unei sanctiuni in cazul neasigurarii Serviciului de Permanenta la Primarii. Acesta ar putea fi si motivul pentru care primarii nu au gasit de cuviinta sa respecte dispozitia data de prefectul judetului Maramures.
”Ordinul 21 din 2004, precum si Legea protectiei Civile nu prevad in mod expres ca neasigurara Serviciului de Permanenta la Primarii poate fi sanctionata. Sunt situatii specificate in Legea Protectiei Civile prin care se spune ca primarul poate fi sanctionat, dar nu e prevazuta sanctiunea pentru neasigurarea permanentei”, a spus colonel Petru Dican.
Prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi a declarat ca este nevoie de completarea legii astfel incat primarii sa poata fi sanctionati pentru neasigurarea permanentei, altfel toate dispozitiile date in acest sens vor fi incalcate. Prefectul a aratat ca se vor face demersuri la nivel central astfel incat va fi ceruta completarea legislatiei referitoare la sanctionarea primarilor. ”Noi vom propune completarea legii, pentru ca primarii ce nu asigura permamenta atunci cand situatiile o impun sa poata fi sanctionati. Altfel noi putem trimite ordine daca nu se intampla nimic si nimeni nu poate fi sanctionat”, a subliniat prefectul Gyongyike Bondi.
La randul sau, subprefectul judetului Maramures, Stefan Gonczi, s-a aratat la fel de critic cu reprezentantii administratiei publice locale, precizand ca acestia nu sunt deloc aproape de problemele cetatenilor.
”Administratia locala din Maramures este departe de cetateni si de problemele cetatenilor. Sunt situati in sfere inalte, lipsite de apropierea de cetateni. Trebuie gasit acel act legislativ care sa prevada masuri coercitive pentru primarii care nu respecta dispozitiile conducerii judetului. Cea mai buna sanctiune pe care o poate lua primarul este acum la alegerile locale. Vom incerca sa gasim acele fisuri ale legislatiei, insa trebuie sa se inteleaga ca noi nu umblam cu rugaminti elegante, ci cu ordine. Primarul este reprezentantul statului si nu se discuta cu rugaminti cu el, ci cu ordine”, a replicat Stefan Gonczi.
Acesta, in calitate de coordonator al organizarii alegerilor locale la nivelul judetului Maramures, a mai semnalat ca primarii au fost la fel de indisciplinati si la acest capitol. ”Asa prost nu s-a lucrat in 18 ani de zile, cum s-a intamplat la organizarea procesului electoral de acum”, a mai declarat Stefan Gonczi.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult