Armata de primari şi consilieri maramureşeni este pe final cu scrierea declaraţiilor de apartenenţă politică. ”Cocotele” din administraţia publică locală au fost cele care au ezitat cel mai mult, pentru că au aşteptat până în ultima clipă oferta cea mai bună. Cum unii aleşi nu au vrut să lase impresia că merg la prima strigare, s-au despărţit temporar de politică cu gîndul însă la alte aventuri politice.
În actul de fidelitate, impus de noile prevederi legislative privitoare la statutul aleşilor locali, trebuie să fie precizat clar partidul din care face parte semnatarul. Există însă şi posibilitatea ca acesta să arate că este independent, în cazul demisiei pe ultima sută de metri din formaţiunea pentru care a candidat în 2004. Declaraţiile aleşilor urmează să fie făcute publice în termen de 30 de zile, după cum se precizează în lege.
În ciuda lacătelor puse, aleşii au avut portiţe de scăpare ca să poată ieşi cu faţa curată chiar dacă vor migra după 10 august în alt partid decât cel pentru care au candidat. Legiuitorii nu au urmărit neapărat sistarea migrării politice, ci, mai degrabă, au vrut să nu fie încornoraţi de către ”nerecunoscătorii” primari şi consilieri a căror fidelitate politicienii o cumpără cu bani de la buget şi diverse privilegii.
Modificările legislative prevăd că primarii îşi pot pierde calitatea în cazul în care demisionează, dar nu şi dacă sunt excluşi, iar consilierii locali în ambele cazuri. În aceste condiţii, în comunităţile în care se se înregistrează asemenea situaţii trebuie organizate alegeri parţiale dacă primarul este cel în culpă, ori locul vacant din consiliu este luat de următorul pe listă.
PD Maramureş – "aspirator" de aleşi
La nivelul judeţului, situaţia politică a aleşilor maramureşeni a fost rezolvată în cea mai mare parte de către liderii PD. Aceştia au racolat cam tot ce se putea, mai ales de la fostul partid de guvernământ, încât la un moment dat exista riscul ca PSD-ul să fie abosrbit cu totul. Cele mai multe presiuni s-au făcut asupra primarilor. În ultimele luni, numai PD-ul a lucrat asiduu în acest sens, astfel că a ajuns să recupereze din handicapul de după alegerile locale, când a obţinut doar 14 manadate de primar. În prezent, democraţii au puterea în peste 20 de primării şi mai speră în atragerea şi a altor edili. Nici liberalii nu au stat deoparte însă, doar că politica lor de racolare nu a fost la fel de acerbă.
Unul dintre primarii trecuţi la PD este cel al oraşului Târgu Lăpuş, care era şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD. El a explicat că s-a orientat spre democraţi ca să rezolve problemele comunităţii. La fel ca el au gîndit şi alţi aleşi maramureşeni, semn că nu degeaba preşedintele executiv al PD Maramureş, Pamfil Bercean, este stăpân peste bugetul judeţului.
Gospodarul şef al oraşului Ulmeni chiar a ajuns să facă haz pe seama inconstanţei sale, după ce, nu cu multă vreme în urmă, a făcut trecerea de la PSD la PD. ”Am revenit unde am fost. În PSD am fost patru ani, acum am declarat că sunt la PD. Urmează UDMR, Partida Rromilor. Încerc toate partidele”, a spus Vasile Ardelean.
Primarul comunei Călineşti, Mihai Nemeş, care a candidat ca şi independent în 2004, a fost nevoit să recunoscă faptul că era omul liberalilor. ”Eu am fost şi înainte cu ei. Eram susţinător al PNL, doar că nu am făcut politică pe faţă. Acum a trebuit să optez”, a spus el.
PSD a pierdut cam tot ce a avut
Au fost şi unii care nu au îndrăznit să îşi dea brusc arama pe faţă. De exemplu, primarul din Fărcaşa, Ioan Stegeran, a spus că nu ştie ce să scrie în declaraţie în dreptul actualei apartenenţe politice. Deşi timpul îl presează, alesul cântăreşte decizia ori nu vrea să o facă publică, sfiindu-se mai ceva ca o fată mare în faţa faptului împlinit. În urmă cu doi ani a candidat pentru PSD, dar acum nu e deloc sigur că o va face şi la următoarele alegeri.
Colegul său din Remetea Chioarului, Ioan Buzdugan, a considerat că legea îi oferă oportunitatea să scape din PSD, aşa că s-a declarat independent. ”Aşa am crezut că e mai bine”, a spus acesta. Alesul a declarat că a suportat destule presiuni politice, iar acum vrea să se elibereze de un stres. Până acum, el nu a rezistat prea bine la insistenţele politicienilor, pentru că în 2000 a candidat pe listele PRM – ”fără să am adeziune” -, iar în 2004 s-a aflat pe cele de la PSD. Ca şi el mai sunt şi alţi primari maramureşeni ai PSD. Forţaţi de împlinirea termenului pentru declararea apartenenţei politice, ei au devenit deodată apolitici.
Aleşi rezistenţi la ispite
Cei care au rămas în PSD, asistă neputincioşi la ”baletul” foştilor colegi, dar se abţin de la comentarii. Primarul din Rozavlea, Gheorghe Vişovan, a afirmat că ”trebuie să rămână un grup de rezistenţă şi în PSD şi, apoi, nu poate să fie toată Valea Izei portocalie”. El a continuat, pe un ton hâtru, atrătând că nu ar fi putut să meargă la PD pentru că a auzit că ”numai VIP-urile ar fi bune acolo” şi pentru că ”îmi plac verdeţurile că am auzit că ciolanul creşte colesterolul”.
Constant în opinii a rămas doar primarul din Ocna Şugatag. De trei mandate încoace, Mihai Ivaszuk candidează tot ca independent, iar la următoarele alegeri şi-a propus acelaşi lucru. ”E foarte greu, dar satisfacţia e mare. Măcar sunt consecvent”, a declarat acesta. Ca el sunt puţini însă, putând fi număraţi pe degetele de la o mână, pentru că majoritatea consilierilor au vrut să se vadă cu sacii în căruţă. E drept că deja caută să găsească un şperaclu pentru că nu degeaba se spune că politica-i curvă.
Sursa: Meda Muntean