Specialistii din Suceava au avut, miercuri, o intalnire cu o parte din administratia publica locala maramuresenana. Desi invitatiile la intrunire au fost lansate din timp, doar un sfert dintre primari s-au aratat interesati de initiativa, majoritatea fiind din localitatile in care exista etnici ucraineni si care oricum deruleaza proiecte comune cu autoritati de dincolo de granita.
Finantari doar pe proiecte transfrontaliere
Pasii pe care primarii maramureseni trebuie sa ii faca sa obtina finantari nu sunt tocmai usori. Ei au nevoie de parteneri eligibili in Ucraina, iar proiectele pe care vor sa le deruleze trebuie sa fie considerate cu impact transfrontalier.
Domeniile de activitate sunt in schimb foarte diverse. Tematica poate porni de la dezvoltarea socio-economica, la cea a sistemelor integrate de infrastructura. Se pot face studii de piata, studii de fezabilitate, programe comune de cercetare, dar si actiuni cultural-artistice in gen “people to people”.
Maramuresul a avut o multime de proiecte respinse
Expertii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Suceava au explicat ca in prima faza a programului, derulata anul trecut, din Maramures au fost depuse 13 proiecte, insa numai patru au fost acceptate pentru finantare.
In alte judete de granita situatia a stat exact invers. Au fost putine proiecte trimise la Suceava, dar toate sau aproape toate au obtinut banii necesari ca sa poata fi implementate. “Trebuie sa se studieze bine cerintele si sa ni se ceara ajutorul in cazul in care exista nelamuriri”, au aratat specialistii angrenati in derularea programului.
Granita intre Sighet si Ucraina este ”consolidata” cu 123 mii de euro
Unul dintre proiectele maramuresene care au castigat fonduri pe programul de vecinatate Romania-Ucraina vizeaza deschiderea unui centru regional de dezvoltare economica romano-ucrainean si a fost promovat de Camera de Comert si Industrie Maramures. Proiectul valoreaza peste 123 de mii de euro si va fi finalizat in noiembrie 2008.
Pe lista castigatorilor se afla si Primaria Sighetu Marmatiei, pentru lucrari de amenajare a raului Tisa – un proiect de aproape 50.000 de euro, dar si Societatea Ecologista din Maramures, o organizatie nonguvernamentala care a obtinut fonduri de 49,4 mii euro pentru protectia mediului inconjurator in regiune.
Sursa: Larisa Tivadar