Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a dat declarații în dosarul de corupție în care este anchetat. El a dezvăluit că procurorii i-au propus un târg în urma căruia ar fi trebuit să o toarne pe Elena Udrea pentru a scăpa de acuzații.
Primarul din Baia Mare a început să dea declarația în 27 aprilie, în jurul orei 9.30. Încă din prima oră, Cherecheș a detonat o ”bombă” care l-a scos din pepeni pe procurorul DNA Cluj Ionuț Vasile, care s-a ridicat în picioare și i-a cerut judecătorului să-l oprească pe acuzat. Primarul a povestit că în ziua reținerii, în aprilie 2016, când era transportat cu mașina de la DNA, în momentul în care s-a oprit la o benzinărie, procurorul i-a propus să denunțe doi ”pești” mai mari, pe Elena Udrea și Gabriel Oprea, și va uita de el. Primarul a spus că nu a fost de acord, dar a punctat că procurorul s-a ținut de cuvânt față de denunțătorul său, Cristian Șpan, care nu mai are niciun dosar penal.
Judecătorul Mihai Ghica i-a replicat procurorului că nu poate să cenzureze declarația inculpatului și că tot ceea ce spune urmează să să analizeze și să vadă dacă se coroborează cu alte probe. Judecătorul a părut extrem de interesat de ceea ce povestea primarul Cherecheș și încă de atunci a spus că va sta până la ora 19 în sală, ceea ce s-a și întâmplat.
Declarația s-a reluat în 28 aprilie, ora 15, cu întrebările instanței, procurorului și avocaților, încheindu-se la ora 18, potrivit clujust.ro.
Doar așa ajunge opinia publică, societatea civilă în speță, să fie conștientă de compromisurile, comploturile ,ilegalitățile și intervențile politice care se perindă zilnic în aparatul administrativ de stat. Conotațile conceptului de justiție încep să capete valențe ironice, uneori se confundă de-a dreptul cu un tip de satiră ostentativă, care se desfășoară sub ochii noștri fără a avea posibilitatea de a ne manifesta în vreun fel. Tipul acesta de oportunism administrativ conduce, inevitabil, la o formă de opresie a populației menită să priveze opinia publică de dreptul la informare și în consecință la reacție. Când o să ne întrebăm retoric, pe o dată viitoare care sunt motivele pentru care calitatea vieții este în scădere, ideea imigrării devine tot mai seducătoare, frica de a procrea devine tot mai evidentă. Ne putem gândi că aspectele pe care le-am enumerat mai sus sunt responsabile de modul în care dilatarea aceasta excesivă a timpului ne face să fim o societate de oameni absenți( fără prezență de spirit), irascibili ( ușor de învrăjbit), iresponsabili (pierzându-ne speranța de a culege roadele propriei munci), deznădăjduiți și neîncrezători în proprile forțe (cultivate de altfel prin educație, nefiind un tip de comunitate arhaic). Toate acestea sunt derapaje greu de acceptat pentru un stat care dispune de infrastructură educațională, centralizare și potențial administrativ…. de care noi dispunem de altfel. Mulțumim domnule primar de municipiu pentru faptul că ați avut tăria de caracter necesară pentru a păstra un etalon de etică într-o perioadă în care toată lumea pare a fi încurajată să ia decizia greșită de fiecare dată când are ocazia.