După ce presa, opinia publică, dar și membrii Composesoratului Borșa au întors pe toate părțile decesul turistului de la Borșa, Timiș Ion Sorin, primarul orașului face precizări în acest caz.
„Vineri, 19 Iulie, în jurul amiezei, am fost sunat de șeful Serviciului Public Salvamont, Ioan Timiș care mi-a comunicat că au o solicitare să intervină pentru recuperarea unui turist cu embolie la Lacul Iezer din Pietrosul Rodnei și că nu pot să ajungă acolo decât cu autospeciala pe care o deține primăria, aceasta fiind echipată corspunzător pentru a ajunge în locuri greu accesibile. Mi-a subliniat faptul că deși Serviciul Public Salvamont Borșa dispune de o autospecială de intervenții marca Range Rover, este posibil sa nu poată ajunge cu ea la locul solicitării pentru ca nu este echipată pentru a urca pe drumul bolovănos ce duce spre Lacul Iezer.
Eu sunt în concediu medical de 3 (trei) săptămâni, în urma unei intervenții chirurgicale, și i-am comunicat că nu pot să trimit mașina solicitată pentru ca joi, 18 Iulie, din ce mi-au comunicat angajatii primăriei, s-au prezentat la Primăria Borșa executorul judecătoresc Amișculesei Radu Cătălin însoțit de așazișii membrii Asociației Composesorale Borșa și, în baza unei minute scoase de pe portalul instanței de judecată, au pus sechestru pe toate autovehiculele aflate în proprietatea primăriei, au ridicat din parcare toate mașinile care se aflau joi staționate acolo și au comunicat verbal angajaților primăriei că restul mijloacelor de transport vor fi ridicate în trafic pe măsură ce vor fi depistate de poliție. De menționat faptul ca atat executorul judecătoresc, cât și Mihali Matei și avocatul Bogdan Tudor Todoran au întrebat în mai multe rânduri angajații primăriei unde se afla autospeciala respectivă pentru că vor să o ridice pentru a fi transportată la Matei Mihali acasă, mașina fiind la momentul respectiv plecată la o acțiune cu salvamontiștii chiar la lacul Iezer. Având în vedere că executorul judecătoresc nu a lăsat la primărie nici un proces verbal la încheierea acțiunii cu privire la executarea silită, nu știu dacă putem sau nu să circulăm cu autospeciala destinată intervențiilor în situații de urgență. Astfel, salvamontiștii s-au deplasat cu mașina de teren pe care o au în dotare marca Range Rover până unde le-a permis starea drumului, iar de acolo pe jos până la victimă, ajungând din păcate cu o întârziere de 2 (două) ore.
Acțiunea de executare silită este de fapt o hărțuire a membrilor Asociației Composesorale Borșa care doresc retrocedarea a 17.000 de hectare de pădure în baza unor documente mai mult sau mai puțin legale. Deși Primăria din Borșa a făcut demersurile necesare pentru ducerea la îndeplinire a sentinței 217/2004 privind retrocedarea celor 17.000 de hectare prin emiterea proceselor verbale de punere în posesie încă din 2006 și a Titlului de proprietate încă din 2017, membrii Composesoratului Borșa continuă să ceară întocmirea unor noi procese verbale fără ca cele vechi să fie anulate. Din punct de vedere legal, Asociația Composesorală ar trebui să solicite punerea efectivă în posesie în baza celor doua procese verbale emise celor de la Direcția Silvică, pentru că ei sunt administratorii pădurii și nu primăriei unde continuă să facă presiuni și scandaluri periodice, doar de dragul de a-și întreține imaginea de nedreptățiți. Situația este cel puțin una hilară deoarece la aceste „raiduri” membrii Composesoratului sunt aproape mereu alții, înmulțindu-se în prioadele premergătoare alegerilor și rărindu-se imediat după. Întâmplător oare?”, a punctat edilul.
Vă reamintim că vineri, 19 Iulie, la Borșa un turist a decedat deși a solicitat ajutorul Salvamontului care nu a putut interveni deoarece mașina era sub sechestrul pus de executorul judecătoresc adus de membrii Composesoratului Borșa.